Publicerad: 4/23/2018
Nötter minskar risken att dö i förtid
En daglig dos nötter kan skydda mot död i cancer, hjärtsjukdomar och luftvägssjukdomar.
 
Nötter minskar risken att dö i förtid

Forskare har undersökt sambandet mellan nötkonsumtion och risk att dö i förtid.
 
Man kom fram till att de som äter minst 10 gram nötter per dag löper mindre risk att dö av de vanligaste sjukdomsrelaterade dödsorsakerna än dom som inte äter nötter. Däremot fann man ingen skyddande effekt vid intag av jordnötssmör.
 
Forskarna kom fram till att risken att dö i respiratorisk sjukdom, neurodegenerativa sjukdomar och diabetes minskade mest följt av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
 
I studien ingick över 120.000 holländska personer mellan 55-69 år. Nötkonsumtionen bedömdes genom att personerna fick ange hur mycket och hur ofta de åt nötter och jordnötssmör. Deltagarna har följts med hänsyn till dödlighet sedan 1986.
 
Denna studie bekräftar tidigare amerikanska och asiatiska studier som visat att nötkonsumtion minskar risken för död i hjärtsjukdomar. Dessutom kunde man påvisa en minskad risk att dö på grund av cancer, diabetes, luftvägssjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar.
 
Forskarna tror att det är innehållet av olika föreningar såsom enkelomättade och fleromättade fettsyror, vitaminer, fibrer, antioxidanter och andra bioaktiva föreningar som bidrar med positiva hälsoeffekter.
 
Anledningen till att jordnötssmör inte ger minskad risk anser man beror på att jordnötssmör tidigare innehållit transfettsyror som är skadligt för hjärtat. Även saltet tror man bidrar till att minska hälsofördelarna.
 
 
Källa: International Journal of Epidemiology