Publicerad: 3/31/2006 Uppdaterad: 7/18/2015
Fredrik Paulún: ”Jag gillar korv”
Från badmintonhall till nyttiga livsmedel. Fredrik Paulún är näringsfysiologen som gjort karriär på sin tro – med hjälp av tålamod och glykemiskt index.
 
Fredrik Paulún: ”Jag gillar korv”

Fredrik Paulún har lyckats ta sig in i de flesta svenskars medvetande, och kök, genom ett antal böcker där han förenklat näringsläran och gett oss tips, men även genom den populära tv-serien Toppform. Även om han själv snarare fokuserar på att föra ut sitt budskap än att göra karriär.
 
Fredrik har varit intresserad av kost ända sedan han var liten, trots det var vägen fram till dagens datum inte helt spikrak. Han ville pyssla med kost, men också gärna skriva. Frågan var bara hur och var han skulle kunna leva på det.
 
Från kosttillskott till nutritionist
Efter gymnasiet började han jobba på en butik som sålde kosttillskott, och det var där, bland alla kundernas frågor om aminosyror, proteiner, fettsyror och kolhydratladdning, som han insåg att det kanske skulle gå att bygga en karriär på detta – på vetgiriga människor. 1992 började han så på nutritionistlinjen i Stockholm.
 
– Under tiden jag utbildade mig förstod jag mer och mer att jag ville jobba med att föra ut ett budskap. Jag började skriva till tidningar och fick napp bland annat hos B&K. Där fick jag svara på frågor i frågespalter men även skriva artiklar. Det var otroligt utvecklande och roligt att få gå på djupet sådär. Även om allmänheten ännu inte var redo så var den här tidningens läsare det.
 
Eget företag
Efter utbildningen startade Fredrik ett eget företag, men marknaden var för liten och han kunde inte leva på det. Tillsammans med bästa vännen köpte han därför en badmintonhall.
– Vi hade sparat lite pengar, men det var en vild chansning och vi tog helt galna lån, skrattar Fredrik.
 
Men chansningen gick vägen, och Fredrik hade en fast inkomst samtidigt som han kunde skriva och föreläsa, för vid sidan om fick han nu fler och fler uppdrag och efter sin andra bok ”Effektiv näringslära”, insåg han att han faktiskt skulle kunna leva på detta. När han sedan, -99, ville skriva en bok om glykemiskt index (ja, det var Fredrik som gjorde begreppet känt på den svenska marknaden!) tyckte den förlagschef han vänt sig till att ämnet var för smalt.
– Kanske hade han rätt, säger Fredrik. Men jag ville göra den här boken och tog saken i egna händer. Jag startade ett eget förlag, Fitnessförlaget, för att kunna ge ut den, jag hade ingen som redigerade den och jag lagrade och levererade alla böcker själv.
 
Tv-kändis
Och tiderna förändrades. Efter ett och ett halvt år hade han sålt 8000 böcker, vilket räknas som riktigt bra för en smal fackbok. ”Glykemiskt index” blev så småningom en storsäljare och efter 50000 sålda böcker fick han guldpocketpriset.
 
Trots det kan man nog säga att Fredrik blev känd för allmänheten först 2003 då han deltog som kostexpert i svt:s populära serie Toppform. Sedan dess har Fredrik också hunnit med att starta ett närningscenter, utveckla kosttillskott och livsmedel samt skriva ytterligare ett antal böcker.
 
Tar saker och ting för vad de är
Fredrik reser mycket och jobbar oftast mer än en vanlig arbetsvecka, men han verkar ändå otroligt energisk. Hur går det ihop?
– Jag tar inte saker och ting på så stort allvar, jag vågar ta risker och anta uppdrag utan att ligga sömnlös och oroa mig. Visst gör jag missar också, men jag har nog helt enkelt lärt mig att hantera jobbiga saker.
 
När Fredrik vill ta lite ledigt från sitt ganska hektiska liv och verkligen koppla av går han till skjutbanan.
– Att skjuta pistol är som meditation för mig. Då är jag totalt fokuserad och har inte något annat i huvudet, säger han .
 
Men det finns även andra saker Fredrik gärna gör på sin lediga tid, förutom att han ser sin styrke- eller löpträning och lekstunder med Chili, hunden, som avkopplande finns det en till mycket viktig del, nämligen PC-spel.
– Jag är barnsligt förtjust i PC-spel. Det blir nog minst en timme och dagen. Dessutom brukar jag titta en del på tv senare på kvällarna, och något jag gärna ser är serien Lost.
 
När Fredrik berättar om sitt arbetsschema blir man nästan trött bara av att höra på det, och därför är det ganska förvånande när han säger:
– Jag upplever nog ändå mig själv som ganska lat. Jag gör nämligen gärna ingenting.
 
I och för sig medger han att det skulle kunna ha att göra med att han så sällan är ledig, och att han då nästan känner sig lite oduglig.
 
Ortorexi och att leva som man lär
Men när man är näringsfysiolog och har mat och träning som yrke, blir man då inte lite knäpp? Vem av oss ”vanliga människor” har inte räknat kalorierna på kexchokladen och tagit i lite extra uppför trappan till jobbet för att sona?
– Liksom de flesta näringsfysiologer var jag besatt av kost under utbildningen.
Jag hade nog en sorts ortorexi. Jag tränade stenhårt och vägde och mätte precis allt jag stoppade i mig.
 
Fredrik menar dock att han inte tagit skada av sjukdomen, att det i dag snarare är en bra erfarenhet, att det gett honom en bättre förståelse för personer som lider av ätstörningar.
– Jag känner att jag därefter har utvecklat ett avspänt sätt att förhålla mig till maten. Jag är noga med vad jag äter, men om man är det ryms faktiskt allt. I dag är jag väldigt nöjd med mitt sätt att äta. Som 10-åring åt jag otroligt mycket godis, så jag vet att min kropp inte mår bra av det. Jag märker stora skillnader.
 
Att leva som man lär är inte alltid så lätt. Särskilt inte om man är näringsfysiolog kan man tänka. Fredrik menar dock att han inte har speciellt svårt att göra det.
– Jag lever så här för att jag tycker om det, jag orkar prestera, mår bra och har ett gott samvete, men även för att alternativet är otänkbart. Men visst släpper jag loss, på sommaren grillar jag korv och dricker öl då och då. Det hör ju till.
 
Den gyllene medelvägen
Fredrik menar att ett vanligt fel människor gör är att de blir så extrema. Antingen äter de supernyttigt eller så äter de riktigt dåligt. Fredrik har alltid förespråkat medelvägen och är själv inte så extrem som många tycks tro.
– Jag märker ju att folk tittar på min tallrik när jag är ute och äter. Så om jag någon gång äter skräpmat kan folk tro att jag är en bluff, även om det är enda gången den månaden …
 
Han säger att han kan känna sig lite bevakad, men att det i och för sig hjälper honom att hålla sig till nyttig mat – och dessutom ingår det i hans jobb. Han vill föra fram ett budskap och då måste han räkna med detta.
 
Testar på sig själv
En annan del som ingår i yrket anser Fredrik vara att våga prova. Han själv har ätit både insekter, sjötungor och hundmat. När han skrev om stenålderskost ville han testa och själv se, och när han och frun Karoliina köpte hund för ett år sedan ville han gärna fördjupa sig lite i hundkost. Dessa livsmedel ingår självklart inte i vardagen, men för att kunna forska, läsa och skriva vill han själv veta.
 
Samma nyfikenhet drev honom till att en jul bara lyssna på sin kropp och äta allt den sade att den ville ha – för att se hur han reagerade.
– Mitt belöningssystem går igång på choklad jag kan inte äta allt jag är sugen på, allt mina gener säger till mig. Men jag provade ett par månader, det blev massor av choklad och mindre träning. Och jag gick upp 10 kilo …
 
Till vardags lever Fredrik alltså så nyttigt som vi alla förväntar oss, men någon gång då och då säger han inte nej till en chokladbit. Han lever själv efter sitt budord: Ät nyttigt – men inte för nyttigt!
 
Fakta:
Om Fredrik:
 
Namn: Fredrik Paulún
Ĺlder: 35
Familj: Karoliina (fru) och Chili (Chihuahua)
Bor: Nacka
Yrke/sysselsättning: näringsfysiolog som föreläser, författar och utvecklar livsmedel
Aktuell med: Paulúns shoppingguide (Fitnessförlaget)
 
Motionsform: styrketräning, promenader och korta men intensiva löprundor
Favoritmat: skaldjur och frukt
Bästa boken: Human instinct av R. Winston
 
Beskriv dig själv med ett ord: tålmodig
Något motto du lever efter: Lev i dag!
Det gör mig glad: varma, vackra platser
 
Jag kan inte vara utan: min filofax (där har jag hela livet) och min årliga semester
Vad betyder sund för dig? Lagom av allt. Det finns plats för sött och fett stekt och friterat, men bara i små mängder. Då kan det till och med vara bra.
 
Fredrik Paulúns mat en vanlig dag:
Frukost:
Frukttallrik av exempelvis granatäpple, melon och apelsin samt nötter, ägg och kaffe
 
Lunch:
Nästan alltid ute någon nyttig färdigrätt eller specialbeställning på restaurang
 
Middag:
Lagar själv hemma gärna en matig sallad som inkluderar bönor, eller en linsgryta.