Publicerad: 6/18/2016 Uppdaterad: 6/19/2016
Kamomillte kan ge kvinnor längre liv
Ny forskning visar att kamomillte kan förlänga kvinnors liv. Däremot fann man inte samma samband för män.
 
Kamomillte kan ge kvinnor längre liv

Kamomill är en av de äldsta, mest utbredda och väldokumenterade medicinalväxter i världen och har rekommenderats för en mängd olika åkommor.
 
Som en del av studien så följde forskarna 1677 mexikansk-amerikanska kvinnor och män under sju år. Man undersökte sambandet mellan att dricka kamomillte och risken för dödlighet. Deltagarna var 65 år eller äldre när studien började.
 
Forskarna kom fram till att de som drack kamomillte löpte 29 procent minskad risk för att dö i förtid jämfört med dom som inte drack kamomillte.
 
Länken kvarstod efter att forskarna tagit hänsyn till demografi, hälsotillstånd och levnadsvanor. Märkligt nog fann man inte denna effekt hos män. Forskarna är osäkra på hur kamomill är förknippade med det lägre dödstalet.
 
Tidigare studier av örten har visat potentiella fördelar vid behandling av högt blodsocker, upprörd mage, diabeteskomplikationer och ångest.
Kamomill har även visat sig vara kolesterolsänkande, en rik antioxidant, antimikrobiell, antiinflammatorisk och minskar risken för blodpropp.
 
Källa: University of Texas Medical Branch