Publicerad: 2/9/2019
Viktigt med rätt näring vid stress
Under stress behöver kropp och hjärna bra näring för att orka. Att äta mer grönsaker och undvika skräpmat är ett råd som passar även vid stress.
 
Viktigt med rätt näring vid stress

Fotograf:
sund.nu

Under stress händer en hel del reaktioner i kroppen. Bland annat frisätter binjurarna adrenalin och levern frisläpper socker till blodet för att ge en energikick.
 
Hjärtat slår snabbare och blodet pumpas snabbare för att hjärna och muskler ska kunna ta del av energin. Dom här fysiska reaktionerna sker för att vi ska kunna ta hand om faran som kroppen och hjärnan upplever.
 
Adrenalinpåslaget gör att kropp och hjärna förbrukar mer näring än annars och därför är det viktigt att fylla på förråden för att minska risken för näringsbrist.
 
För att hjälpa din kropp och hjärna vid stress kan du se till att fylla på med näring i form av:
 
 • B-vitaminer
  lindrar effekterna av adrenalinpåslaget och stöder nervsystemet. B-vitamin stöder också koncentration och minne. Vitamin B5 stöder binjurarna och hjälper till att minska allergiska reaktioner i kroppen. B-vitaminer finns i lever, öljäst, fullkornsmjöl och ägg. Vitamin B5 finns i svamp och avokado.
   
 • Vitamin C
  är viktigt för att behålla binjurarna friska. C-vitamin bekämpar även fria radikaler som bildas vid stress. Vitaminet finns i grönsaker, frukt och bär som svarta vinbär, broccoli, mango, papaya och citrusfrukter.
   
 • Magnesium
  är livsviktigt för nervernas funktion. Brist kan leda till sömnlöshet, retlighet, stress och utmattning. Finns i gröna bladgrönsaker som till exempel spenat och mangold samt ärter och bönor.
   
 • Järn
  ger hjärnan syre och ingår i hemoglobin i blodet. Finns i lever, fullkornsbröd, ägg, kött och katrinplommon.
   
 • Kalcium
  spelar en viktig roll för nervernas funktion och har en lugnande effekt. Kalcium lindrar sömnlöshet och retlighet. Finns i bland annat gröna bladgrönsaker som grönkål och mejeriprodukter.