Publicerad: 12/17/2015
MBT-skor lindrar trötthet och värk i ben och fötter
En svensk studie visar att MBT-skor kan lindra trötthet och värk för personer som står och går mycket i arbetet.
 
MBT-skor lindrar trötthet och värk i ben och fötter

För personer som går och står mycket i arbetet är det vanligt med trötthet och värk i fötter, knän, höfter och rygg. Särskilt vanligt är det hos personer som har hårda golv på arbetsplatsen.
 
Med den bakgrunden ville Annika Mattus Tufvesson, ergonom/leg sjukgymnast vid Göteborgs Universitet, studera om det blev någon skillnad med MBT-skor som arbetsskor.
 
I studien deltog frivilliga personer, med någon typ av fysiska besvär i muskler och leder, som arbetade på hårt golv i ett stort affärsvaruhus. 25 deltagare fick använda MBT-skor under fem månader medan en kontrollgrupp fick fortsätta med sina vanliga skor.
 
Deltagarna lottades till vilken grupp de skulle tillhöra. De fick skatta sina besvär före och i slutet av testperioden. I kontrollgruppen såg man ingen förändring alls. Men i MBT-gruppen var det en statistisk signifikant minskning av besvär från fötter ända upp i nacke och skuldror. Samma förbättring sågs beträffande spändhet och trötthet i fötter, rygg, nacke och skuldror.
 
Det som skiljer MBT-skor från vanliga skor är att sulan har en mjuk kärna som dämpar steget. Rundningen under sulan stimulerar balansen och gör att personen lättare intar en mer upprätt gynnsam hållning, med en träning av hållningsmuskulaturen som följd. Som med all träning ska man börja i låg dos och sedan öka på. Det tog i snitt 2-4 veckor innan deltagarna hade tränat upp muskulaturen och orkade använda skorna hela arbetsdagen. Det var inledningsvis vanligt med träningsvärk.
 
Studien visar att MBT-skor, ur ett ergonomiskt perspektiv, kan användas i gående och stående arbeten, för att minska besvär i muskler och leder, liksom frekvensen av spändhet/trötthet i fötter, rygg och nacke/skuldror.
 
Källa: ”Kan användandet av en instabil och dämpande arbetssko minska subjektiva muskuloskeletala belastningsbesvär?” Göteborgs universitet