Publicerad: 8/21/2017
Fullkorn förbättrar immunförsvaret
Dansk forskning visar varför fullkorn kan förbättra immunförsvaret. Ett starkt immunförsvar är viktigt för att vi ska kunna hålla sjukdomar borta.
 
Fullkorn förbättrar immunförsvaret

Fullkorn innehåller inte bara vitaminer och fibrer utan forskning visar att de också innehåller en mängd bioaktiva hälsofrämjande ämnen som kallas benzoxazinoider, BX.
 
Tidigare forskning visar att det finns ett samband mellan fullkorn och ett starkt immunförsvar. I den aktuella studien ville forskarna hitta en förklaring till detta. De valde att undersöka om substanserna BX var orsaken.
 
Forskarna delade in försökspersoner i två grupper. Båda grupperna åt fullkornsprodukter, men en grupp fick livsmedel med mycket BX.
 
Efter tre veckor såg forskarna, via blodprov från grupperna, att gruppen som åt mer BX hade minskad tillväxt av olika patogena bakterier. Det visar att deras immunförsvar fungerade bättre. Båda försöksgrupperna hade samma fiberinnehåll.
 
Nästa steg för forskarna blir att gå vidare med fler studier för att säkerställa att det verkligen är BX som stärker immunitet.
 
- Även om vi har sett det i labbet, kan vi inte vara säkra på det som händer i kroppen. Nästa steg blir att ge deltagarna rena BX ämnen och studera reaktionen i kroppen, avslutar forskaren Inge Fomsgaard vid Århus Universitet.
Fakta:
Vad är fullkorn:
Fullkorn finns i spannmål som vete, råg, korn, havre, korn, ris, hirs och majs. Det kan vara antingen hela kornen eller korn som malts till mjöl eller krossats till mindre delar. För att kallas fullkorn ska alla delar av kornet vara med, det vill säga, frö, grodd och kli.