Publicerad: 3/6/2016
Högfluorerade ämnen PFAS finns i smink
PFAS finns i vanligt smink som puder, Foundation och ögonskuggor. PFAS påverkar hälsan negativt och kan minska chansen att få barn.
 
Högfluorerade ämnen PFAS finns i smink

Högfluorerande ämnen så kallade PFAS finns enligt en undersökning som Naturskyddsföreningen gjort i smink som säljs i Sverige.
 
PFAS är ett miljögift som lagras i människokroppen och naturen. Det finns över 36 olika PFAS-ämnen i vanliga produkter som pizzakartonger, stekpannor, bullformar, tandtråd, impregnering till kläder och skor samt i smink.
 
Detta trots att KTF, Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet säger att PFAS inte tillsätts i kosmetiska produkter på den svenska marknaden.
 
– Det är oroande att branschen själv inte vet vad som finns i produkterna. När vi granskade produkter i några populära butiker fanns högfluorerade ämnen i innehållsförteckningar på puder, foundation, krämer, ögonpenna och ögonskugga. Det känns obehagligt att de finns i produkter som man ska ha direkt på huden, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.
 
Högfluorerade ämnen har i djurförsök orsakat leverskador, påverkat immunförsvaret och försämrat förmågan att få barn.
 
Dessa ämnen bryts heller inte ner i naturen, så när produkterna används eller kastas når ämnena förr eller senare vattenmiljön. Högfluorerade ämnen, eller PFAS, är en grupp kemikalier som används i många produkter för sina smuts-, fett- och vattenavvisande egenskaper.
 
– Högfluorerade kemikalier borde inte få förekomma i kosmetika. Att KTF nu felaktigt meddelar att de inte används i Sverige invaggar konsumenter i falsk trygghet. Eftersom PFAS fortfarande är tillåtet enligt lag, måste handeln ta ett större ansvar. Man kan inte kräva att varje enskild konsument ska lära sig att tolka alla komplicerade kemiska beteckningar, säger Johanna Sandahl.
 
Fakta:
Varför är PFAS så farligt?
De kan påverka kroppens hormonsystem, orsaka cancer eller försämra förmågan att få egna barn. När produkterna som innehåller PFAS används, kastas eller tvättas når ämnena förr eller senare vattenmiljön, där de lagras i naturen.
 
Hur kan jag undvika PFAS i smink?
Läs innehållsförteckningen och undvik innehåll enligt nedan.
 
PFAS i innehållsförteckningen
Ammonium C6-16
Perfluoroalkylethyl Phosphate
Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate
Polyperfluoromethylisopropyl ether
Perfluorononyl dimethicone
Polytef , PTFE
PFAS finns generellt i ord som innehåller perfluor eller poly…fluor i innehållsförteckningar.