Publicerad: 12/13/2018
Skippa dåliga kolhydrater och minska risken för cancer
Genom att undvika kolhydrater som läsk, godis och bearbetade livsmedel kan du minska risken för cancer visar forskning.
 
Skippa dåliga kolhydrater och minska risken för cancer

Fotograf:
sund.nu

Studien baseras på patientjournaler från 3.100 frivilliga patienter sedan 1970-talet. Patienterna har sedan 90-talet löpande fyllt i sitt kostintag på en detaljerad nivå.
 
Forskarna konstaterade, efter att ha tagit hänsyn till andra riskfaktorer för cancer, att livsmedel med högre glykemisk belastning ökar risken för prostatacancer med 88 procent. Prostatacancer är en av de vanligaste typerna av cancer och en vanlig orsak till cancerrelaterad död hos män.
 
Riskökningen var mest uttalad hos personer som regelbundet konsumerade bearbetade livsmedel eller söta drycker. De som regelbundet drack söta drycker som juice, läsk och saft tredubblade sin risk för prostatacancer.
 
De som hade ett högt intag av bearbetade livsmedel som pizza, hamburgare och smörgåsar med kött löpte en fördubblad risk för prostatacancer.
 
Det positiva var att forskarna kunde konstatera att de som åt en kost med lågt glykemiskt index hade 67 procent lägre risk för bröstcancer. Exempel på mat med lågt glykemiskt index är baljväxter, icke-stärkelserika grönsaker, frukt och fullkornsprodukter.
 
Av enskilda livsmedel såg man att baljväxter, som bönor, linser och ärtor, hade ett samband med 32 procent lägre risk för cancer relaterad till övervikt och fetma.
 
Resultaten från studien är i linje med tidigare studier som visat att maligna cancerceller verkar livnära sig på socker.
 
 
Källa: Federation of American Societies for experimental biology (FASEB)
Fakta:
Bra kolhydrater
Sallad
Groddar
Bönor
Linser
Bär
Bröd av surdeg och gärna med innehåll av nötter & frön
Råris
Quinoa
Torkade aprikoser
Ärter
Hela korn, matkorn