Publicerad: 5/25/2017
Rött kött kyckling eller lax - vad ska vi välja
En norsk studie har undersökt hur mage och tunntarm reagerar på nötkött, fläskkött, kyckling och lax.
 
Rött kött kyckling eller lax - vad ska vi välja

Studien utfördes med hjälp av en konstgjord mage och tarm.
 
Man kom fram till att kyckling och lax som tillagats innehöll fler skadliga ämnen än rött nötkött. Forskarna blev förvånade då de förväntat sig ett annat resultat.
 
Tidigare studier har pekat ut att rött kött kan bidra till ökad risk för cancer i mage och tarm. Anledningen ska vara köttets innehåll av järn, så kallat hemjärn. Man tror att hemjärn reagerar med syre i tarmen och oxiderar. På så sätt bildas cancerframkallande ämnen.
 
Kyckling och lax innehåller mycket mindre järn än nötkött, men skapade ändå fler skadliga ämnen. Forskarna såg att särskilt den feta laxen producerade skadliga ämnen. Nu tror man att det kan bero på det fleromättade fettet.
 
Studien visar att desto mer fleromättat fett råvaran innehöll, desto fler farliga ämnen bildades vid kontakt med tarmsystemet. Man såg också att nötkött med tillsatt fiskolja bildade fler skadliga ämnen än övriga livsmedel i testet. En orsak kan vara att järn i kombination med fleromättat fett bildar skadliga ämnen i kontakt med syre under matsmältningen.
 
Forskarna ska nu ta studien vidare och undersöka vad som händer i djurexperiment. Att studera med hjälp av konstgjord mage och tarm kan ge insikt i vad som händer i vår kropp, men det är inte en komplett bild som vi ska dra för stora slutsatser av menar forskarna bakom studien. De kommer nu undersöka hur möss reagerar på kött och fisk och vilka ämnen som bildas.
 
Oftast när vi äter så innehåller en måltid även cancerskyddande livsmedel. Det är sällan vi äter bara kött eller bara lax. Genom att lägga till broccoli eller andra grönsaker så får vi ett skydd som kan neutralisera de skadliga ämnena.
 
Källa: Journal of Agricultural and Food Chemistry