Publicerad: 2/19/2017
Medelhavskost minskar risken för typ 2 diabetes
En ny studie visar att smörkonsumtion ökar risken för typ 2 diabetes.
 
Medelhavskost minskar risken för typ 2 diabetes

Nu kommer ytterliggare bevis för att en växtbaserad diet är bra för hälsan. Dessutom har den mindre påverkan på miljön.
 
Forskare vid Universitat Rovira i Spanien har i samarbete med Predimed Study och Harvard University utvärderat sambandet mellan totalt fettintag, intag av olika sorters fett och risken för diabetes typ 2. De utvärderade även förhållandet mellan livsmedel som är rika på mättade fettsyror och förekomsten av typ 2-diabetes.
 
I studieunderlaget ingick data från 3,349 deltagare utan diabetes men med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Deltagarna följdes under 4,5 års tid.
 
Studien visade att de deltagare som konsumerade större mängder mättat fett och animaliskt fett dubblerade sin risk att utveckla typ 2-diabetes jämfört med de som åt mindre mättat och animaliskt fett. Man såg att de som åt 12 gram smör per dag hade dubbelt så hög risk för diabetes efter 4,5 års uppföljning, medan de som åt yoghurt med normal fetthalt hade en lägre risk.
 
Forskarna rekommenderar en Medelhavsliknande kost för att förhindra kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes. Genom att ersätta mättat och animaliskt fett som rött och bearbetat kött med mer växtbaserad kost som fullkorn, grönsaker, nötter, frukt och baljväxter så kan man minska sin risk för diabetes typ 2.