Publicerad: 9/4/2017
Kaloristrikt diet gör dig yngre
En studie på möss visar att en kalorisnål det påverkar det biologiska åldrandet positivt.
 
Kaloristrikt diet gör dig yngre

Fotograf:
Annethe Åhrberg

I studien undersökte man möss vid 6 och 18 månaders ålder. Man tog vävnadsprover från levern och undersökte närings- och energifördelningen i kroppen.
 
Forskargruppen kunde se att 24-timmarscykeln för förbränning var densamma hos äldre möss som hos yngre, däremot fanns skillnader i hur effektivt cellernas energianvändning var. De yngre var helt enkelt i en klass för sig.
 
När man gav åldrande möss en diet med 30 procent färre kalorier under sex månader kunde man se att det påverkade cellernas energianvändning positivt.
 
- Faktum är att kaloribegränsning fungerar genom att föryngra den biologiska klockan på ett kraftfullt sätt. I det här sammanhanget innebär en bra klocka bra åldrande, säger forskaren Sassone-Corsi.
 
Man fann också att med ett reducerat kaloriinnehåll så bevarade de flesta äldre möss ungdomens rytmiska funktioner och vävnader. Forskarna vill nu gå vidare och undersöka varför ämnesomsättningen har en sådan dominerande effekt på åldringsprocessen i stamcellerna.
 
Det har i tidigare studier visats att dieter med lågt kaloriinnehåll kan förlänga livslängden, men denna studie är den första som visar att kaloribegränsning påverkar kroppens cirkadiska rytmers engagemang i åldringsprocessen i celler.
 
 
Källa: University of California, Irvine