Publicerad: 2017-10-17
Grönsaker blir nyttigare med olja
Med hjälp av lite olja till salladen så får du i dig mer näring.
 
Grönsaker blir nyttigare med olja

Fotograf:
sund.nu

En ny studie visar att genom att tillsätta olja till dina grönsaker så kan din kropp ta upp näringen från åtta mikronäringsämnen mycket bättre.
 
Omvänt - att äta samma sallad utan tillsatt olja minskar sannolikheten att din kropp kan tillgodogöra sig näringsämnena.
 
Forskarna kom fram till att 2 msk olja till salladen gör att vi kan tillgodogöra oss näringen från mikronäringsämnen i grönsakerna.
 
Dessa näringsämnen innefattar karotenoider - alfa- och beta-karoten, lutein och lykopen - två former av vitamin E och vitamin K. Oljan främjade också näringsintaget av A-vitamin, som bildas i tarmen från alfa- och beta-karoten. Forskarna tror att ett bättre upptag av näring är bra för hälsan och kan förebygga bland annat cancer.
 
 
Källa: Iowa State University