Publicerad: 11/21/2017
Omega 6 fett minskar inflammation
En ny finsk studie visar att Omega 6 fett kan sänka kroppens skadliga inflammationsnivå.
 
Omega 6 fett minskar inflammation

Fotograf:
sund.nu

Omega 6-fett ingår i gruppen fleromättat fett där den vanligaste fettsyran är Linolsyra.
 
Forskarna vid Östra Finlands universitet visar i sin studie att desto högre nivåer av linolsyra desto lägre CRP.
 
CRP, c-reaktivt protein, bildas när levern reagerar på inflammationer. Genom att ta ett CRP- prov, även kallad snabbsänka, så kan man mäta ämnen som utlöses för att försvara kroppen mot infektioner och inflammationer. CRP används som en inflammationsmarkör.
 
I den finska studien ingick 1287 friska män i åldrarna 42 till 60 år som följdes under fem års tid.
 
Man kom fram till att en låg serumhalt av linolsyra förknippades med högre serum-CRP-nivåer. När studiedeltagarna delades in i fyra grupper baserat på deras linolsyrahalt i serum såg man att de som hade högst linolsyrahalt hade 53 procent lägre CRP.
 
Forskarna jämförde även CRP-halt med andra Omega-6-fettsyror, som arakidonsyra, gamma-linolensyra och dihomo-y-linolensyra. Här fann man inte något samband med CRP-nivåerna. Även tidigare kliniska prövningar har visat att ett mycket högt intag av linolsyra inte ökar inflammatoriska reaktioner och inte heller har någon signifikant inverkan på arakidonsyrahalten. Istället omvandlas linolsyra till olika föreningar som lindrar inflammation.
 
Linolsyra finns i vegetabilisk olja som till exempel valnötsolja, sesamolja, solrosolja och rapsolja samt i nötter, frön och avokado.