Publicerad: 9/17/2018
Blåbär är bra för tarmen
Blåbär är nyttigt, men att de är särskilt nyttiga för tarmen är kanske inte lika känt.
 
Blåbär är bra för tarmen

Fotograf:
sund.nu

Fibrerna i blåbär kan lindra och skydda mot tarminflammationer som till exempel Ulcerös kolit. Ännu bättre blir den skyddande effekten om blåbären äts tillsammans med probiotika.
 
I en studie ville man undersöka om olika typer av kostfibrer och hälsofrämjande bakterier, probiotiska bakterier som laktobaciller och bifidobakterier, kan hjälpa till att lindra och förebygga risken för Ulcerös kolit och tjocktarmscancer.
 
I den svenska studien testade man olika livsmedel som blåbärsskal, rågkli och havrekli med eller utan en blandning av probiotiska bakterier. Forskarna kom fram till att blåbärens skyddande effekt förstärktes om de åts tillsammans med probiotika.
 
Probiotika har en skyddande effekt på levern som annars kan påverkas negativt av tarminflammationer. Blåbär innehåller rikligt med polyfenoler som har en antimikrobiell och antioxidativ effekt.
 
En kombination av blåbär och probiotika minskade inflammationsdrivande bakterier i tarmen medan mängden hälsofrämjande laktobaciller ökade. När blåbär åts tillsammans med probiotika ökade halten av smörsyra och propionsyra i blodet. Det är två ämnen som bildas när fibrer bryts ner och som sedan tidigare är kända för att vara viktig energi för tarmcellerna och som påverkar immunförsvaret positivt.
 
Det som var lite överraskande i studien var att smörsyran inte bara togs upp av tarmcellerna utan också transporterades vidare till blodet. Tidigare trodde man att tarmcellerna utnyttjade all smörsyra.
 
Genom att blåbärens fibrer inte bryts ner så mycket i grovtarmen utan bildar en stor bulk i grovtarmen så kan inflammationsframkallande ämnen inte kommer i kontakt med tarmslemhinnan. Istället bäddas de in i fibrerna för att sedan åka ut med avföringen.
 
Forskarna såg även att rågkli bröts ner längre ner i grovtarmen, på samma ställe där Ulcerös kolit och tjocktarmscancer ofta uppkommer, och att rågkliet där gav rikligt med smörsyra och propionsyra. Fibrerna i havrekliet bröts däremot ner tidigare i tarmen. Det mest slående resultatet var dock att blåbären i sig gav så bra effekt jämfört med såväl rågkli som havrekli.
 
 
Källa: Lunds universitet