Publicerad: 11/16/2010
Choklad är bra för hjärthälsan
Kakao har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar, det har flera studier visat. Orsaken har nu klarlagts av forskare vid Linköpings universitet. När en grupp försökspersoner fick mumsa i sig en ordentlig bit mörk choklad hämmades ett enzym i kroppen som bidrar till att höja blodtrycket.
 
Choklad är bra för hjärthälsan

Bakom studien står en grupp läkemedelsforskare under ledning av Ingrid Persson.
 
-Vi har tidigare visat att grönt te hämmar enzymet ACE, som är involverat i kroppens vätskebalans och blodtrycksreglering. Nu ville vi undersöka effekten av kakao eftersom de aktiva substanserna katechiner och procyanidiner är besläktade, säger Ingrid Persson.
 
Forskarna rekryterade 16 friska frivilliga försökspersoner till studien. De var rök- och snusfria och fick under två veckor inte äta några läkemedel. De två sista dygnen fick de heller inte äta choklad eller något som innehåller liknande ämnen, däribland många sorters bär och frukter och inte heller dricka kaffe, te eller vin.
 
Vid studietillfället fick alla i gruppen - tio män och sex kvinnor mellan 20 och 45 år - äta 75 gram mörk sockerfri choklad med en kakaohalt på 72 procent. För att analysera vad som hände med enzymet ACE togs blodprover i förväg och sedan en halvtimme, en timme och tre timmar efteråt.
 
I de prover som togs efter tre timmar påvisades en signifikant hämning av ACE-aktiviteten. Medelvärdet var 18 procent lägre aktivitet än före kakaodosen, fullt jämförbart med effekten av läkemedel som hämmar ACE och som används som förstahandsbehandling av högt blodtryck.
 
När enzymets aktivitet avtar sjunker blodtrycket på sikt. Någon sådan effekt sågs som väntat inte hos försökspersonerna. För att påvisa detta krävs att studien pågår en längre tid.
 
Trots att Ingrid Persson är läkemedelsforskare är det inte i första hand nya läkemedel som är målet med hennes studier.
 
-Våra resultat tyder på att livsstilsförändringar med hjälp av livsmedel som innehåller höga halter av katechiner och procyaninider förebygger hjärt- och kärlsjukdom, säger hon.
Fakta:
Fakta om kakao:
Kakaon kommer från ett träd som ursprungligen växte i de tropiska syd- och mellanamerikanska regnskogarna, men som kom att spridas med olika kolonialmakter till andra länder med liknande klimatförhållanden.
 
Kakaon utvinns ur kakaofruktens kärnor, som vi brukar kalla bönor. De består till 55 procent av fett. Frukterna får ligga och jäsa i ett par veckor, så att en del av den bittra och sura smaken försvinner. Sedan rostas bönorna. Därefter ska de krossas och skalen avlägsnas. Den massa man erhåller värms upp för att man ska kunna skilja kakaomassan från kakaosmöret, som båda används vid chokladtillverkningen.
 
Vit choklad består endast av kakaosmör, som blandas med mjölkpulver och socker.
 
Det finns tre olika sorters kakao i världen: Criollo som anses vara den absolut finaste, Forastero, en betydligt billigare böna som är den allra vanligaste, samt Trinitario, som är en blandning av Criollo och Forastero.
 
Läs mer om kakao och choklad:
Slipp rethosta med choklad>>
 
Flavonolrik kakao sänker blodtrycket på bara två veckor>>
 
Sänk blodtrycket med choklad>>
 
Mörk choklad kan ge skydd åt patienter med skrumplever>>
 
Kakao är bra för hjärtat>>
 
Lite choklad varje dag minskar risken för stroke och hjärtinfarkt>>
 
Mörk choklad och blåbär - en fullträff för vikt och hälsa>>
 
Här hittar du sunda chokladrecept>>