Publicerad: 1/1/2004
Amazon får superkrafter av bra mat
Med sina 166 cm och 62 kilon ser Cecilia, ”Amazon”, Söderström för liten och nätt ut för att vara gladiator. Men skenet bedrar, med en envis styrka och en stark målmedvetenhet har Cecilia tagit sig från gymmets styrketräningssal till gladiatorernas arena.
 
Amazon får superkrafter av bra mat

– De flesta blir förvånade när de får höra att jag är Amazon i Gladiatorerna. ”Men du som är så liten! Jag trodde att alla gladiatorer var stora bjässar”, är kommentarer som jag får höra jämnt och ständigt. Många tror att styrkan sitter i kroppsstorleken, säger Cecilia Söderström.
 
Hon är en av 16 deltagare i den populära och actionbaserade tävlingsshowen. Då jag träffar Cecilia har hon precis avslutat inspelningarna inför vintern.
– Vi höll till i Sundsvall den här gången. Gunde Svan och Agneta Sjödin var med i år igen och inför den här säsongen kommer vi ha med några nya, spännande moment och programmet kommer få en fräschare och häftigare framtoning. Utmanarna får det inte lätt.
 
Är det någon skillnad på manliga och kvinnliga gladiatorer?
– Bland gladiatorerna är det ingen större skillnad mellan tjejer och killar när det gäller styrka och snabbhet. För utmanarna skiljer det sig mer, vissa tjejer tar det på så blodigt allvar, de vill bevisa något, medan killarna ser det mer som en kul grej.
 
Cecilias rollfigur Amazon beskrivs enligt TV4 så här: ”Amazon ser arenan som sin jaktmark. Envis och målmedveten siktar hon in sig på sitt byte. Hon må vara vacker men en del kallar henne livsfarlig. Humöret skiftar likt färgen på hennes ögon och hon är ständigt beredd att försvara sin arena.”
Cecilia kommenterar beskrivningen med ett skratt och säger att det till viss del stämmer in, även när det gäller henne som privatperson:
– Ja, jag är i alla fall grymt envis och väldigt målmedveten.
 
Ett exempel som bevisar det är Cecilias morgonpromenader. Varje kväll ställer hon väckarklockan på 06.00 för att hinna med en timmes promenad innan jobbet.
Att gå upp sex på morgonen innebär nästan sovmorgon för Cecilia.
- Då jag jobbade som informatör i Gävle var jag tvungen att gå upp halv fyra för att hinna gå en timme innan jobbet.
 
Promenaderna ser Cecilia som ett komplement till styrketräningen. Men hon är noga med att svepa i sig en proteindrink innan hon går ut. Cecilia promenerar aldrig på tom mage, då kan musklerna brytas ner i brist på annan näring. Efter promenaden ser hon till att äta en rejäl frukost.
– Man blir riktigt hungrig av att gå i en timme så frukosten smakar extra bra.
 
Då finns det också tid att ta det lugnt och bara njuta av den sköna känslan som promenaden ger. Jag har blivit helt beroende av att promenera nästan varje morgon. Även om regnet öser ner eller om det är snöslask så ger jag mig ut och går. Det är bara i vissa perioder som jag gör uppehåll för att låta kroppen vila, säger Cecilia.
 
Men hur orkar du ha en sådan disciplin? Vad är det som driver dig?
– Jag ser ju mitt mål framför mig. Ofta tränar jag för att uppnå ett visst syfte, jag kanske ska tävla eller spela in en ny säsong av Gladiatorerna. Jag hade nog inte haft samma disciplin om jag inte hade den pressen på mig. Det är alltid lättare om man har ett mål framför sig.
 
En annan drivkraft är den sköna känslan av att komma ut i friska luften, Cecilia berättar att det kan vara motigt då hon ska ge sig iväg på morgonen men när hon väl har stängt ytterdörren ångrar hon sig aldrig.
– Att promenera blir också som en slags meditation för mig. Andra kanske tränar yoga och avslappning men för mig funkar mina morgonpromenader som avstressningsteknik.
 
Förutom morgonpromenaderna tränar Cecilia styrketräning fyra gånger i veckan. Hon tränar tillsammans med pojkvännen Roddy, mer känd som Hero i Gladiatorerna.
– Det funkar jättebra att träna ihop med Roddy. Vi peppar varandra. Även om vi umgås nästan dygnet runt så fungerar det fint, vi tröttnar aldrig på varandra.
 
Cecilia och Roddy träffades som Amazon och Hero under inspelningen av Gladiatorerna.
– Vi fann varandra då vi nya gladiatorer fick träffa veteranerna. Jag och Roddy kände direkt att det fanns något speciellt mellan oss.
 
Efter att ha varit tillsammans i ett år bestämde de sig för att köpa hus tillsammans i Skara. Åldersskillnaden på sju år verkar inte spela någon roll. Roddy är 35 år och har två egna barn varav hans äldsta son är lika gammal som Cecilias lillasyster.
– Jag känner mig inte som mamma till Roddys barn. Jag ser mig själv som en äldre kompis till dom och vi går jättebra ihop.
 
Om vi backar några steg, hur kommer det sig att du hamnade mitt i den här Gladiatorkarusellen?
– Jag har tränat styrketräning sedan jag var 15 år. Eftersom det gick bra och jag ville gå vidare började jag tävla i något som kallas Athletic Fitness. Det är en tävlingsgren som består av tre moment, en hinderbana, en styrkerond och en symmetribedömning. Det sista momentet innebär att domare bedömer hur kroppen är byggd, man har då bikini på sig. Det var när jag vann i hinderbanan som jag blev upptäckt och uttagen till Gladiatorerna.
 
Cecilia berättar att konceptet är uttänkt i förväg, varje gladiator har en förutbestämd personlighet, styrka och ett visst rörelsemönster. Domarna i den tävling Cecilia deltog i fick en beskrivning på Amazon och tyckte att Cecilia stämde in.
 
Hur känns det att bli bedömd i bikini då?
– Symmetribedömningen är ju något helt annat än en Fröken Sverige-tävling. Kroppens muskelsammansättning bedöms och är man i god form och har tränat bra känns det faktiskt ganska naturligt.
 
Intervjun glider in på ämnet utseende och kropp och Cecilia säger att hon tycker att utseendet är viktigt eftersom det ger ett första intryck, men det får inte gå till överdrift.
– För mig är det mycket viktigare att må bra än att se bra ut. Det är mest därför jag tränar. En vältränad kropp är bara en trevlig bieffekt.
 
Cecilia tycker att hon är en bra förebild för barn. Hon turnerar tillsammans med andra gladiatorer runt landets skolor för att informera om hur viktigt det är med bra mat, motion och en sund inställning till kropp och utseende.
– Vi pratar också om doping och ätstörningar och försöker ge en sund bild av hur man ska träna och äta.
 
Mat och träning hör ihop
Cecilia har märkt att många, både tjejer och killar, vill minska i vikt och drar då ner på maten samtidigt som de börjar träna mer.
– Det är det dummaste du kan göra. Vill du se resultat av träningen så måste du äta tillräckligt.
 
Hon förklarar att det ofta blir motsatt effekt av träningen om inte kroppen får den mat den behöver. Ämnesomsättningen sätts ur spel, fettförbränningen blir långsammare och i värsta fall kan musklerna brytas ner. Därför är Cecilia själv noga med att få i sig den näring hon behöver.
– I perioder äter jag jättebra, då ser jag till att få i mig en bra balans av protein, fett och kolhydrater. Men om jag stressar mycket och har svårt att hinna laga bra mat kan det ibland slinka ner mat från Mc Donalds. Då dricker jag också proteindrinkar istället för att äta ordentliga mellanmål men jag försöker att bättra mig och ta mig tid att äta bra, riktig mat.
 
Cecilia har aldrig bantat, hon säger att hon tycker alldeles för mycket om mat för att kunna avstå eller dra ner för mycket på den.
– Jag mår inte bra om jag inte får äta var tredje timme. Dessutom tror att jag skulle bli vrålhungrig och på dåligt humör av att banta. Eftersom jag tränar så mycket är det helt okej att även äta snabbmat, godis och choklad ibland.
 
Men fyra styrkepass i veckan och morgonpromenader varje dag kanske är i extremaste laget för den som bara vill hålla sig i form (och ändå kunna njuta av godis och choklad ibland).
– Ja, det är nog viktigt att du skriver i artikeln att jag tränar på elitnivå. Tyvärr finns det nog många tjejer med höga prestationskrav. Då gäller det att tänka på att den enda du bör jämföra med är dig själv. För mig har det tagit över tio år att nå dit jag är idag.
 
Cecilia tonar sedan ner bilden av sig själv som en slags träningsmaskin genom att tillägga:
– Sedan är det ju såklart jätteviktigt med vila. Jag låter till exempel alltid varje muskelgrupp vila minst en vecka. Och det bästa jag vet är att bara ligga och slappa med Roddy framför TV-soffan och käka godis.
 
Fakta om Cecilia
Namn: Cecilia ”Cici” Söderström alias Amazon i Gladiatorerna
Ålder: 28
Familj: Mamma, pappa och lillasyster Cathrine 13 år samt sambon Roddy, alias gladiatorn Hero och hans två barn, Tim 13 år och Lucas 10 år.
Bor: I Skara där Cecilia och Roddy nyligen köpt sitt drömhus.
Sysselsättning/yrke: Gladiator för TV 4 och behandlingsassistent på ett akut- och utredningshem för ungdomar.
Aktuell: Som Amazon i Gladiatorerna, medverkar också i ”Gladiatorernas kokbok” med matlagningstips för hela familjen.
Motionsform: Styrketräning, inlines, morgonpromenader och inför tävling eller inspelning även intervallträning.
Favoritmat: Kyckling eller tacopaj
Beskriv dig själv med ett ord: Envis
Lever du efter något motto? Ja, det enda sättet att förutse framtiden är att själv skapa den.
Det gör mig glad: Att gasa på med min motorcykel, en Suzuki GSX600F.
Jag kan inte leva utan: Hemmakvällar med min sambo Roddy. Choklad och lakrits har jag också svårt att klara mig utan.
Vad betyder sund för dig? För mig står ordet sund för en hel livsstil som innefattar bra kost, lagom motion och tillräckligt med sömn. En sund livsstil innebär också ett bra socialt umgänge som får själen att må bra.
Fakta:
Cecilia-Amazons matdagbok för en dag
 
1 proteindrink före morgonpromenaden
 
Frukost: Havregrynsgröt med banan och minimjölk, makrill, ägg, juice
 
MellanmålEn macka, frukt. I stressiga perioder ersätter Cecilia mackan med en proteindrink
 
Lunch En stor portion av till exempel en kycklingrätt, tacopaj eller pasta med någon form av pastasås, sallad, vatten eller minimjölk. I stressiga perioder blir det snabbmat, som till exempel hamburgare utan pommes frites.
 
Mellanmål Se ovan
 
MiddagEtt glas O´boy, mackor, favoritpålägget är avokado, kesella och kalkon, ägg.
 
Kvällsmål Macka, frukt, godis och choklad framför TV-n.
 
DryckVatten, juice, minimjölk eller coca-cola light
 
Kosttillskott Eftersom Cecilia tränar så mycket tar hon lite extra protein i form av proteindrinkar och Linfröolja med Omega 3- fettsyror i kapselform. Det går åt mycket fett av bra kvalitet för att hålla Amazon-kroppen i form. Cecilia säger att hon måste äta var tredje timme för att må bra och få ut mycket av sin träning.
 
Dressed for success
Eftersom Cecilia Söderström från Gladiatorerna oftast förknippas med muskler, träning och träningskläder så ville sund plocka fram en annan sida av henne.
 
Lite mer lyx och glamour tyckte vi kunde passa denna sportiga tjej. Vi förvandlade henne från amazon till balens drottning med hjälp av kläder från Escada och en tjusig miljö på Hilton Slussen Stockholm.
 
 
Foto Olle Carlsson Make up och hår Meta Engqvist Griffiths
 
Exklusiva jeans med brodyr, 13 720 kr, Escada.
 
Skinntop med öppen rygg, 10 135 kr. Guldfärgade jeans, 2 190 kr. Allt från Escada. Armband i läder, 1599 kr, Moment 23.
 
Klänning, 19 820 kr. Sandaletter, 3 250 kr. Allt från Escada. Ring, 899 kr, Moment 23. Örhängen privata.