Publicerad: 3/31/2006
Jag renade min kropp med Dr Stones diet
Dieten är baserad på drygt 50 års praktik och har genomgått speciella observationer i USA. Dr Stones ordinerade med stor framgång denna diet till sina patienter. Dieten är bland annat bra för förstoppning, högt blodtryck, ledvärk, reumatism, värk, svullnad, förgiftning, eksem och övervikt.
 
Jag renade min kropp med Dr Stones diet

Fotograf:
Josabeth Sahlénius

Jag har beslutat mig för att testa Dr Stones diet! Jag har alltid försökt leva sunt och äta nyttigt, men det senaste halvåret har det blivit lite för mycket av det goda. Fet och salt mat, gärna ett glas vin till det, mycket läsk, glass och sötsaker har bidragit till att jag känner mig uppblåst, slö och ”däst”. Hela jag skulle må bra av en renande diet.
 
Dag 1
Sju veckors renlevnad framför mig! Jag är superladdad och handlar för 1500 kr på Saluhallen. Frukt, grönsaker, linser, nötter, juicer och kryddor. Det är dyrt att leva nyttigt. En påse cashewnötter kostar 70 kronor!
 
Hem och laga mat. Jag har fått en del recept som jag följer. Nötgratinerad aubergine, Kinagryta, hummus… Jag som är van att dränka maten i salt känner knappt någon smak. Men det smakar helt OK.
 
Dag 2
Inget kaffe, ingen Cola Light, inget bröd, ingen yoghurt. Det känns ovant att börja dagen med en blandning av olivolja och citron. Jag mår så illa att jag inte kan dricka den. Jag får ta små, små mängder och öka successivt. Men teet är väldigt gott faktiskt. Jag behöver inte ens söta med honung.
 
Dag 3
Nu har jag haft huvudvärk i tre dagar. Det är alla gifter som lämnar kroppen, såsom koffein, alkohol, socker och salt. Nästan som en avvänjning. Jag plågas av längtan efter en smörgås och en caffe latte. Men jag dricker mitt te och knaprar på mina nötter. Har fått låna en hushållsassistent och tillbringar tre timmar med att göra grönsaksjuicer och hacka frukt.
 
Dag 4
Fortfarande molande huvudvärk. Allt smakar färglöst och vattnigt. Jag vill ha pasta och ketchup! Är grinig och sur. Går och handlar och försöker hitta saker utan salt. Det är salt i ALLT! Det ska tydligen finnas grönsaksbuljongtärningar som inte innehåller salt, men jag hittar inga någonstans.
 
Dag 5
Jag får kväljningar av olivoljeblandningen men tvingar ner den genom att blunda och hålla för näsan. Teet tar som tur var bort illamåendet. Jag är redan trött på maten men är konstigt nog inte det minsta hungrig. Jag trodde jag skulle vara konstant utsvulten men det kanske beror på att jag vräker i mig nötter.
 
Dag 6
Hemma hos en kompis och gör Gazpacho och grönsaker med hummus. Bara rent, osaltat tillåten mat. Men det blir nog för mycket för min kropp. På vägen hem drabbas jag av en våldsam kräkattack och måste rusa ut ur bilen för att spy.
 
Dag 7
En vecka! Sex kvar. Jag känner mig otroligt duktig och ”lätt” på något sätt, som man gör när man är mätt men ändå bara har ätit nyttigt. Det kan också bero på en mycket lös mage under första veckan.
 
Vecka 2
Den andra veckan mår jag mycket, mycket bättre. Huvudvärken har försvunnit, jag känner mig piggare, lättare och spänstigare. Maten känns ganska ensidig och jag orkar inte hålla på med alla grönsaksjuicer hela tiden. Men jag äter massvis med frukt, grönsaker och nötter. Magen är fortfarande lös men det går lättare och lättare att få ner leversköljningen.
 
Vecka 3
Mår oförskämt bra. Nu har jag vant mig vid maten och även fått en del nya recept. Vad sägs om ugnsstekt banan med kokos, lönnsirap och hackad mandel? Mmmm, lika gott som vilken efterrätt som helst. Magen har stabiliserat sig och jag får ner leversköljningen utan kväljningar (men måste fortfarande hålla för näsan).
 
Vecka 4
Vad tråkigt ens sociala liv blir när man inte kan äta eller dricka som folk! När jag går ut och fikar får jag ta med eget te och be om hett vatten som någon hemlös fattiglapp, så inbillar jag mig att de tänker, fast jag erbjuder mig att betala för vattnet. Det enda jag kan äta ute är en vegetarisk grönsallad utan någonting på. Jag trånar avundsjukt efter kompisarnas ciabattas, lattes och grekiska sallader med massa fetaost. Det jag längtar mest efter är riktig frukost med smörgås, kaffe och youghurt. Och ost! Och vin! Och oliver! Och pasta!
 
Vecka 5
Min mat smakar inte lika färglöst längre. Undrar om det är för att mina smaklökar har utvecklats lite mer nu när jag inte saltar hysteriskt.
 
Vecka 6
Jag har blivit duktig på att komma på egna recept, använda nya kryddor såsom gurkmeja och kardemumma i maten, steka i vatten och trixa med recept så att jag kan äta dem. Det hela har gått oväntat bra. Nu får jag lätt i mig hela leversköljningen. Men gott är det inte.
 
Vecka 7
Sista veckan! Nu är jag rejält trött på dieten och bara längtar till att återgå till mitt normala liv. Den här veckan och den första var de absolut jobbigaste. Annars var det helt OK faktiskt, det gick bättre än jag trodde att avstå från så mycket. Och så bra har jag nog aldrig mått i hela mitt liv. Men åh vad gott det är att få äta ordentligt. Jag behöver inte salta på flera veckor, så mycket smakar allting. Det där med saltet är nog mest en vanesak. Kaffe vågar jag inte smaka på en månad och mår lite illa av det. SÅ gott är det inte.
 
Det finns säkert folk som enbart äter den här dieten, hela livet. Men det skulle jag inte klara, inte minst socialt. Hur kul är det att gå ut och fika eller äta med någon som bara dricker hemgjort örtte och knaprar salladsblad? Men jag ska nog göra den nästa år igen. Det känns bra att ha rensat ut hela kroppen.
 
Naturterapeut och homeopat Angelic Billskog har varit verksam i mer än 20 år och genomgår Dr Stones diet regelbundet en gång per år.
 
Vad händer i kroppen under dieten?
- Eftersom den här kosten inte belastar organen, kan de ägna sig åt att ”förnya” och ”städa” sig istället för att bryta ner mat. Det är ett väldigt effektivt och naturligt sätt för kroppen att rena sig och få nya krafter.
 
Resultatet kan variera från person till person. Vissa märker resultat efter en gång och andra måste göra den kanske tre-fyra gånger innan det händer något. Det beror på hur mycket slaggprodukter och hur stor mängd gifter man har i kroppen. En gammal människa som har ätit mediciner länge har t ex större andel gifter än en ung, frisk person.
 
Varför måste den vara i sju veckor?
- Det tar sju veckor för levern att rena sig. Att eliminera toxiner i njurarna, tarmarna och lymfsystemet går relativt snabbt men levern tar längre tid. Och eftersom levern renar blodet är det av största vikt att just den rengörs.
Vad händer om man avslutar den tidigare?
- Då går man inte hela varvet runt så att säga och får inte samma effekt. Avslutar man dieten innan de sju veckorna är över, eller äter något man inte får, bör man börja om från början igen.
 
Kan dieten vara skadlig?
- Nej, det är inte skadligt för någon att äta så här, förutsatt att man noga följer kostschemat och inte utesluter någonting. Sköter man dieten till punkt och pricka och äter av allting kan man inte få några som helst brister. Tvärtom, när det är rent och snyggt i organen ökar näringsupptaget och man kan tillgodogöra sig mer näring av mindre mängd mat. Däremot kan det vara jobbigt när man rensar ur kroppen. En person som länge ätit syntetiska mediciner kan få stora utsöndringar. På samma sätt som vid en avgiftning kan man må illa, få huvudvärk, lös mage och uppleva att ens problem som till exempel eksem ökar i början, för att sedan avta.
 
Finns det någon du inte skulle rekommendera den här dieten till?
- Barn och väldigt gamla, svaga människor. Just därför att de kan få det väldigt jobbigt under utrensningen och förmodligen bär på fler gifter än yngre. De kan göra dieten men då måste den genomföras under tillsyn.
 
Varför måste man utesluta de olika ämnena? Är spannmålsprodukter och mjölk farligt för kroppen?
- Nej, men spannmål och animaliska produkter sätter igång olika förruttnelseprocesser och jäsningar i kroppen när de inre organen börjar bryta ner maten. Det gör att utrensningsprocessen avstannar. Därför undviker man såna produkter under dieten.
 
Hur fungerar leversköljningen?
- Olivoljeblandningen går via mage och tarmar till gallan och levern, där den renar blodfetterna och gallgångarna. Den sura citrussaften gör att gallgångarna drar ihop sig och olivoljan att de släpper ifrån. Har man fullt med skräp och rester här så ”vänder” gallan och vill upp igen, det är det som gör att man mår illa.
 
Jag gjorde inget lavemang. Är det bra att göra dieten ändå?
- Man bör göra ett vattenlavemang så att alla gifter som frigörs kan komma ut och inte ”åker runt” i kroppen. Ett vanligt vattenlavemang som man kan köpa på Apoteket rensar ut snabbt och effektivt. Det tar drygt 14 dagar att rensa ut gammalt avfall i tarmarna. Även om man är lös i magen och går på toaletten ofta är det ingen garanti att allt kommer ut. I vanliga fall ska man inte hålla på för mycket med lavemang eftersom det kan förslappa tarmen, men under den här dieten rekommenderar jag det!
Fakta:
Polaritetsterapi
Österrikaren Dr Randolph Stone, 1890-1981, var förgrundsfigur för den alternativa terapimetoden Polaritetsterapi. Han var verksam som osteopat och kiropraktor och påverkades av de traditionella indiska och kinesiska terapisystemen.
 
Polaritetsterapi är en integration av kiropraktik, osteopati, homeopati, healing, Ayruveda och kinesisk läkekonst. Polaritetsterapi syftar till att återställa kroppens energibalans så att de självläkande krafterna kan verka. Med energierna i balans blir resultatet en frisk kropp med klara tankar och känslor.
 
Livskraften kan inte flöda genom en förstoppad och förgiftad kropp, så en av de första sakerna en polaritetsterapeut gör är att rekommendera en renande diet. Det är ingen svältkur utan patienten kan äta så mycket han/hon vill av maten, som består av frukt, nötter, grönsaker, soppor, örtteer och en renande morgonsköljning. Dieten eliminerar gifter i organen, hjälper kroppen att reparera sig själv med hjälp av nyttoämnen och rekommenderas för en långsiktig och grundlig ”rengöring”.
 
Riktlinjer:
Dieten pågår i sju veckor och under denna tid ska man utesluta alkohol, kaffe, vanligt te, animaliska produkter som ägg, jäst, mjölkprodukter, ost (inkl fetaost och getost) samt upphettat fett, socker, salt, potatis, ris, bröd, pasta eller spannmålsprodukter. En enda skiva bröd är tillräckligt för att förstöra resultatet av dieten på grund av stärkelsejäsningen.
 
Det man ska och bör äta är:
obegränsad mängd av alla sorters grönsaker, frukt, bär och nötter (ej salta jordnötter men gärna mandel, hasselnötter, cashewnötter, orostade solrosfrön). Ett tips är att blanda torkad frukt och nötter i en stor påse och ha som snacks mellan måltiderna. Nötterna innehåller både protein och nyttigt, fleromättat fett. Linser och bönor får ätas en gång i veckan, de innehåller nämligen en viss mängd stärkelse. Kikärtor är bra, om du köper råa och kokar/blötlägger själv. Honung, kokos och lönnsirap är tillåtet som sötningsmedel och ”godis”. Man får dock ej äta havregryn eller några som helst sädeslag, gröna ärter, majs (innehåller stärkelse), oliver (saltade) samt grönsaksbuljong som innehåller salt.
 
Daglig rutin:
 
1. Frukost
 
Börja varje dag med att på fastande mage intaga en leversköljning, s k Liver Flush:
 
3-4 msk olivolja blandat med en halv pressad citron och en halv grape. Tillsätt 2-3 pressade vitlöksklyftor. Blanda juiceblandningen noga och drick.
 
Obs! Vitlök ”luktar” endast då det blandas med animaliska produkter eller mjölkprodukter. Det tar ca 14 dagar innan slaggen av dessa produkter försvinner. Man kan då istället använda vitlökskapslar för att efter drygt två veckor övergå till färskpressad vitlök. Därefter uppstår i allmänhet ingen besvärande lukt.
 
Den här blandningen sköljer ur lever, njurar och tarmarna och hjälper till att återupprätta deras riktiga funktioner. Kroppens hela välbefinnande beror på detta.
 
2. Dr Stones te
 
Efter leversköljningen drickes te som man själv gör enligt följande:
Blanda 1 dl lakritsrot, 1 dl anis, 1 dl fänkål, 1 dl pepparmynta och 1 dl bockhornsklöverfrö i en stor burk med lock och förvara torrt. (Kryddorna hittar du i saluhallen eller välsorterade kryddaffärer)
Tag ca 1 msk av teet till 1 liter kokande vatten. Låt teet stå och dra i några minuter. Drick varje morgon efter leversköljningen. Obs att ingen honung får användas på morgonen.
 
Teet är renande och motverkar eventuellt illamående efter leversköljningen. Ju mer slagg man har i kroppen, desto mer illa mår man av olivoljeblandningen. Allt eftersom kroppen rensas ut blir det lättare och lättare att få i sig leversköljningen. Har du stora svårigheter med leversköljningen så börja med en liten dos och öka sedan successivt.
 
3. Mellanmål
 
Drygt två timmar efter ”frukosten” drickes minst 2,5 dl grönsaksjuice som kan göras av grönkål, morötter, salladsblad och annat grönt som finns att tillgå. Blanda detta med 2,5 dl rödbetsjuice. Juice av lök, kålrot, rädisor och vitlök kan med fördel tillsättas. Drick sakta så att drycken blandas ordentligt med saliven.
 
Ingen annan mat skall intagas med denna morgonutsköljande diet.
 
4. Lunch:
 
Råkostsallad, gjord av färska blandade grönsaker för säsongen. Innehållet kan variera men bör definitivt innehålla groddar av mungbönor, bockhornsklöverfrö, luzernfrö (alfa-alfa) och färska champinjoner som är rika på proteiner. Till salladen kan man göra en dressing av oliv- eller solrosfröolja blandad med äppelcidervinäger, som kryddas efter smak med citron, ingefära, vitlök eller örtkryddor. (Obs! ej örtsalt)
 
Varma grönsaker kan också tillredas och ätas. De får dock endast tillagas genom ugnsbakning, ångkokning eller lätt förvällning, eller genom att steka i vatten. Inga former av fett får upphettas. Olivolja eller solrosfröolja kan tillsättas efter tillagningen, t ex ringla över.
 
5. Eftermiddag:
 
Drick ännu ett glas grönsaksjuice, som på morgonen. Eventuella grönsaksrester kan kokas till en soppa.
 
6. Middag/kvällsmål:
 
Laga varm mat eller upprepa lunchens sallad. Ät gärna en riklig tallrik blandad frukt som efterrätt. Drick en stor kopp bockhornsklöverte efter måltiden och söta med honung om så önskas.
 
Tips:
 
Vid förstoppning: lägg päron i salladen eller blötlagda katrinplommon. Tillsätt mer lakritsrot till morgonteet och eventuellt färsk vitlök.
 
Vid kraftig eller långvarig diarré: uteslut lakritsroten ut morgonteet och eventuellt även leversköljningen tills diarrén upphör. Lägg kanel i teet och strö fint malen kanel över t ex ugnsbakade äpplen, dadlar och russin. Drick gärna björnbärsjuice.
 
Tillsätt gärna svartpeppar om du äter kål för att förhindra gasbildning.
 
Kärnorna från citrusfrukter kan hållas i munnen några minuter. Tugga noga och spotta ut. Kärnornas bittra essence är bra för lever och gallblåsa.
 
Då detta är en eliminerande diet är det av stor vikt att slaggprodukterna som frigörs också kan lämna kroppen! Därför bör man se till att tarmen fungerar tillfredsställande. Detta görs bäst med vattenlavemang (finns att köpa på Apoteket). Det utdrivna vattnet bör vara helt färglöst.