Publicerad: 2009-02-20
Högt blodtryck - en folksjukdom som drabbar miljoner
I Sverige lider omkring 1,8 miljoner människor av högt blodtryck eller som tillståndet också kallas hypertoni. Det motsvarar cirka 27 procent eller nästan en tredjedel av den vuxna befolkningen. Högt blodtryck ökar risken för många livsfarliga sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Många av de drabbade vet inte om att de går och bär på en tidsinställd bomb. Varför pumpar våra hjärtan på högvarv och går det att förebygga ett högt blodtryck?
 
Högt blodtryck - en folksjukdom som drabbar miljoner

Under ett dygn slår hjärtat mer än 100 000 gånger och flera ton blod pumpas runt i cirkulationen. Blodet transporterar näring från mage och tarmar samt syre från lungorna till de olika organen. Vid ämnesomsättningen bildas även restprodukter som forslas i blodomloppet för att sedan utsöndras. För att hjärtat ska kunna pumpa runt blodet i kroppen krävs ett tryck.
 
Varje gång hjärtat drar ihop sig, bildas ett övertryck och varje gång hjärtat vilar sig inför nästa sammandragning bildas ett undertryck. Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver, mm Hg, och anges alltid i två tal där den första siffran visar övertryck och den andra undertryck.
 
Det normala blodtrycket brukar ligga på ungefär 120/80 mm Hg. När trycket passerar 140/90 mm Hg talar man om för högt blodtryck.
 
Blodtrycket varierar och beror på hur kraftigt hjärtat drar ihop sig och på motståndet i kroppens alla kärl. Kroppsansträngning och stress får ditt hjärta att slå snabbare och höjer blodtrycket, medan när man vilar så sänks det.
 
Blodtrycket styrs av en mängd olika mekanismer i kroppen, som nerv- och hormonsystemet. Även blodvolymen, hur pass åderförkalkade blodkärlen är samt hur väl hjärtat fungerar påverkar.
 
Varför får man högt blodtryck?
Blodtrycket stiger med åldern, hos män börjar blodtrycket stiga i 25-30 årsåldern medan hos kvinnor sker det närmare 40 årsåldern. I pensionsåldern har mer än varannan man eller kvinna högt blodtryck. Man får dock inte glömma att det är väldigt individuellt.
 
Man vet inte varför många får högt blodtryck med åldern. Det går sällan att peka på en tydlig orsak, även om ärftlighet har en viss betydelse. Vissa människor ärver en genuppsättning som gör att de lättare drabbas av högt blodtryck.
 
Det verkar också som att övervikt, stress, för lite motion och fel kost med högt saltintag spelar en roll. Ungefär 5 procent av de med högt blodtryck har fått det som en följd av andra sjukdomar, till exempel hormonrubbningar eller njurskador. Det kan också orsakas av vissa läkemedel som kortison.
 
Högt blodtryck är bara början
Högt blodtryck påskyndar åderförkalkningen och skadar även hjärnans tunnare blodkärl. Ett högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och ökar påfrestningen på kärlen eftersom kärlväggarna blir hårdare och mindre elastiska. Därför innebär ett högt blodtryck en kraftigt ökad risk för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt, slaganfall och även försämrad njurfunktion.
 
Hjärt- och kärlsjukdomarna är idag den vanligaste dödsorsaken i västvärlden. Dessutom ökar högt blodtryck risken för att utveckla demens.
 
Vad kan man göra själv?
Många av de 1,8 miljoner som lider av högt blodtryck i Sverige skulle kunna sänka blodtrycket på egen hand med hjälp av motion, ändrade kostvanor och viktminskning. Högt blodtryck är en ganska osynlig sjukdom i början och ger inga tidiga symptom. Är det mycket förhöjt kan man ibland uppleva yrsel, trötthet eller huvudvärk. Därför är det viktigt att kontrollera sitt blodtryck regelbundet. Det har visat sig att även en mindre sänkning av blodtrycket kan minska eller till och med förebygga risken för att drabbas av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Första åtgärden vid förhöjt blodtryck är att tänka på vad man kan förändra i sin livsstil. Oftast räcker det att börja motionera, sluta röka, minska alkoholkonsumtionen, gå ner i vikt samt förändra sina kostvanor, till exempel sänka saltintaget. Många människor skulle även bli hjälpta av att lära sig att hantera stress. En del kan dock inte sänka blodtrycket till normala nivåer på egen hand och måste vända sig till en läkare för medicinsk behandling.
 
När man talar om ökad fysisk aktivitet menar man inte timslånga aerobicspass utan det räcker med 30 minuters fysisk ansträngning åtminstone tre gånger i veckan. Jogging, cykling, simning, trädgårdsarbete eller bara ut och rasta hunden är utmärkta sätt att motionera på. Fysisk träning minskar aktiviteten i ”stressnerverna” och ökar aktiviteten i vagusnerven, som är ”bromsnerven” för hjärtat.
 
Flera studier har visat att viktminskning kan sänka förhöjt blodtryck. Det är inte bara viktminskningen i sig som har en positiv effekt utan även medföljande effekter, som sänkning av blodfetter, ökad insulinkänslighet och bättre sockeromsättning.
 
En kostförändring är vad man brukar rekommendera i första hand för att sänka ett högt blodtryck. En typisk västerländsk kost innehåller en hög andel fett och för lite frukt och grönsaker. Personer med högt blodtryck bör äta mer frukt, grönsaker, rotfrukter och baljväxter men enligt en del studier även magra mjölkprodukter. En sådan diet innebär ett ökat intag av mineralerna magnesium, kalium och kalcium, man får i sig mycket kostfibrer och mindre fett. Alla dessa komponenter bidrar till att sänka blodtrycket. Mat som kokats eller grillats är bättre för hjärtat än mat som stekts.
 
Oftast äter vi också mer salt än vad vi behöver. Det rekommenderade saltintaget ligger på 6 gram per dag, medan den genomsnittlige svensken sätter oftast i sig den dubbla mängden. Det är lätt att få i sig för mycket salt eftersom de flesta industriellt framställda livsmedel innehåller stora mängder salt. Peppar och färska kryddor är ett bättre alternativ istället för salt.
Fakta:
Läs mer:
Sänk blodtrycket med kakao>>
 
DASH-kost minskar risken för hjärtinfarkt och stroke hos kvinnor>>
 
Vad är DASH-dieten>>
 
Stenålderskost bra för hjärthälsa och vikt>>
 
Mycket tv ger barn högt blodtryck>>
 
Flyg- och trafikbuller höjer blodtrycket när du sover>>
 
Yoga är bra för hjärta och kärl>>
 
Vindruvor sänker blodtrycket>>
 
Högt blodtryck trots medicin? Minska på saltet>>