Publicerad: 5/17/2007 Uppdaterad: 8/8/2008
Tarmsköljning - vårstädning inifrån
Gråblek och fnasig? Uppsvullen i magen efter alla goda vintermiddagar? Du är inte ensam. Många går omkring förstoppade eller har problem med gaser och oroliga magar. Det kanske känns lite pinsamt att prata om. Men det finns en enkel räddning – tarmsköljning, en av världens äldsta metoder för behandling av olika magproblem. På köpet kan hud, hår och naglar återfå sin lyster. Många gör det som start för att lägga om sin livsstil. I Hollywood har det blivit en trend, det snabbaste sättet att få platt mage!
 
Tarmsköljning - vårstädning inifrån

Magen ska vara mjuk och skön, inte spänd. Men hur ofta är det så? Vi vet väl alla hur vi påverkas till humöret när magen krånglar. Och tvärtom. Många jobbiga känslor trycker vi ner just där, i magen. Inte konstigt att den ibland måste göra sig påmind.
 
Tarmen spelar en viktig roll för vårt hälsotillstånd. Det är där vi har största delen av vårt immunsystem. Det vimlar av bakterier i tarmen, i genomsnitt ett kilo. Normalt gör de stor nytta, som att tillverka vitamin K och olika B-vitaminer som tas upp av tarmslemhinnan.
 
Även förruttnelse- och jäsningsbakterier har sin naturliga plats här. Såvida tarmen töms regelbundet är det inga problem. Men är den igenslaggad eller förstoppad börjar dessa bakterier gynna bildandet av giftiga substanser. Även näringsupptaget blir sämre.
 
Så precis som vi rensar avloppsrören i våra hus då och då, kan det ibland vara hälsosamt med en riktig genomsköljning av tarmen.
 
Själv hade jag inte några direkta problem med magen, förutom att viss mat kan vara lite svårsmält. Men tarmsköljning kan ses som en förebyggande åtgärd som påverkar det allmänna hälsotillståndet. Jag hade hört att huden blir mjukare och många typer av hudallergi och eksem lindras och kan till och med försvinna helt. Gråblek och småfinning hud kan bli renare och klarare. Man blir piggare och sinnena skärps. Så varför inte prova?
 
Att tarmsköljning inte bara blivit populärt i Hollywood, utan även i Stockholm, förstod jag när jag ringde för att beställa tid. Det var två månaders väntan.
Att skölja tarmen är långt ifrån något nytt. Inom den uråldriga yoga-traditionen ingår tarmsköljning som en av de fysiska reningsövningarna som man gör för att avlägsna gift- och avfallsämnen och upplösa spänningar i kroppen. I de gamla skrifterna beskrivs kroppen som lysande efter en Shankprakshalana. Det är så det heter på sanskrit. Shanka betyder ”en spiralformad snäcka”. Så benämns den hopvikta, sju meter långa tarmen. Prakshalana betyder att tvätta grundligt.
 
Följer man yogatraditionen går det till så att man dricker väldigt mycket vatten med samma saltkoncentration som kroppen. Mellan glasen utförs olika yogaövningar, som hjälper vattnet genom tarmsystemet. Däremellan går man på toaletten och tömmer tarmen. Så håller man på tills vattnet som kommer ut är lika klart som det vatten man druckit.
 
Men det finns bekvämare sätt - ”Hollywoodmodellen”. Här handlar det inte om att dricka vatten och göra fysiska övningar. Det är bara att luta sig tillbaka på britsen där man blir skönt ombäddad, medan en tarmsköljningsapparat gör jobbet. Under lågt tryck förs kroppstempererat vatten in i tjocktarmen via ett rör i ändtarmen. Hela tjocktarmen sköljs igenom grundligt i ett slutet, luktfritt system, till skillnad från ett vanligt lavemang. Det ska inte upplevas smärtsamt men en del tycker att det känns obehagligt.
 
Tarmsköljning med apparat går att göra lite varstans i Sverige. Det som får mig att söka upp Christina Weldero på Hela Hälsan i Stockholm, är att hon även ger akupressur på magen under behandlingen, liksom kostråd för framtiden. Ett besök börjar med irisdiagnostik.
 
Mottagningen ligger i Stockholmsförorten Hjorthagen. Jag tar tunnelbanan dit en fredagskväll. Det känns lite underligt. Andra är på väg hem med välfyllda matkassar, eller ut till After Work.
 
Jag är lite tidig, så jag slår mig ner i det kombinerade väntrummet och kontoret i källarlokalen. Christina Weldero har fortfarande en patient, som efter en liten stund kommer ut, euforisk och upprymd.
 
Verkningarna av hydroterapi, som det också kallas, är inte bara fysiska. När spänningarna avlägsnas från mage och underliv frigörs energi.
Agneta Backman är här för första gången. Hon ville göra en total omstart. Få bort gammalt skräp och förstoppningar. Hon brukar få spänningar i hela kroppen, främst i armar och ben, när hon har magproblem berättar hon. Nu känner hon sig både lätt och lättad. Men hon tyckte att det var jobbigt under behandlingen, när spänningarna intensifierades innan de släppte.
 
En tarmsköljning kan upplevas väldigt olika. En del har bara en skön spa-upplevelse, har hon hört. Hon önskar mig en sådan innan hon försvinner ut, renad och pigg i Stockholmsnatten.
 
Jag blir än mer nyfiken. Rummet jag kliver in överraskar även det. Det är ombonat och trivsamt, som vilket vardagsrum som helst, om man bortser från britsen och den vita apparaten som står vid ena långväggen. Änglar och hjärtan återkommer lite varstans i rummet och på borden står vaser med blomsterarrangemang, fruktfat och brinnande ljus.
 
Jag slår mig ner i den stora röda soffan och tittar i en bok, som Christina visar. Den är skriven av den amerikanske läkaren Bernard Jensen, som menade att alla sjukdomar har sitt ursprung i magen. Det var han som lärde Christina att avläsa magen och tarmarnas tillstånd i ögats iris. Han fick ett långt liv och har lämnat ett 50-tal böcker om hälsa och friskvård till eftervärlden.
 
Christina är utbildad i USA och har hållit på med tarmsköljning sedan1995. Hon har arbetat inom vården i 30 år och är i grunden medicinsk fotograf.
Efter att Christina har berättat lite om kvällens upplägg räcker hon mig en morgonrock, som jag byter om till, innan jag hoppar upp på britsen. Färgglada gosedjur tittar ner på mig från ett ledningsrör i taket.
 
Medan jag börjar vänja mig vid trycket från tarmsköljningsapparaten, lyser Christina med en ficklampa i mina ögon och kan konstatera att jag har irisar som ”skulle kunna vara skolboksexempel på hur en frisk människa ska se ut”. Det är inte så ofta man ser det nuförtiden, menar hon. Den trötthet jag känt på tunnelbanan är som bortblåst, och jag känner mig än bättre till mods när jag senare får höra att jag har en mage som klarar det mesta.
Inte så konstigt att jag brukar hålla mig vid god aptit, medan mitt resesällskap ofta drabbas av Bali-belly, när jag reser i Asien.
 
På apparaten sitter ett glasrör, genom viket terapeuten kan få upplysning om tarminnehåll och hur mycket tarmväggsrester patienten har. På så sätt går det att göra sig en bild av patientens tillstånd.
 
Det kroppstempererade vattnet som rinner genom tarmen stimulerar tarmens naturliga rörelse, peristaltiken. Många har problem med att den avstannar. Det är vanligt vid stress, oro, felaktig kost, medicinering eller när vi rör oss för lite. Så uppstår förstoppning. Det är inte bara magen och humöret som utsätts för påfrestning.
 
När tarmperistaltiken inte fungerar som den ska, samlas många av kroppens slaggprodukter i tjocktarmens små veck. Där utsätts de för bakterieangrepp och förruttnelseprocesser vilket bildar gifter i tarmen. Dessa gifter kan tränga in i tarmslemhinnan och tas upp i vårt blod- och lymfsystem. På så sätt påverkas kemin i hela kroppen och kan orsaka huvudvärk, hudbesvär, ryggont, dålig andedräkt, trötthet och så vidare.
 
Förstoppning orsakar också ett ökat tryck på tarmväggen och när denna försvagas av gifterna kan tarmfickor uppstå, där det lätt samlas skräp.
När tarmen sköljs avlägsnas slaggprodukter och spänningar som uppkommit. Förutom att rensa ut gifter så får man igång blodcirkulationen och ämnesomsättningen. Vattnet absorberas också av blodkärl runt tarmen och förs till vitala organ och vävnader och rensar på så sätt också lymfa, blod, urinvägar och njurar.
 
På 1800- och 1900-talet blev tarmsköljningar ett populärt sätt att befria kroppen från giftbelastningar vid kurorter i Europa och i Amerika. Men i och med 1930-talets nya kemibaserade mediciner, kom lavemangens betydelse att ebba ut som en behandlingsform inom medicinen. Nu märks på nytt en svängning. På grund av miljögifter och högt stresstempo har efterfrågan på tarmsköljning och olika reningsalternativ ökat betydligt över hela världen. Framför allt under det senaste årtiondet, säger Christina.
 
Hon ser många fördelar. Även slemhinnorna blir smidigare när kroppen avlastas från bakterier och svampar, vilket kan märkas i underlivet, som befrias från dålig lukt, klåda, utslag och flytningar. För många som drabbats av en infektion eller överväxt av jästsvamp i tarmarna, kan sköljningar också hjälpa. När slem och bakterier rensas bort i tjocktarmen kan den återfå sin naturliga balans.
 
Kan det inte vara skadligt med tarmsköljning för tarmens funktion ur vissa aspekter?
Christina säger att hon bara sett positiva resultat.
- Men jag har ju inte de svåraste patienterna. Jag jobbar ju med friskvård, tillägger hon.
 
Den vanligaste orsaken att folk kommer till henne är att de vill förändra sina kostvanor och börja ett nytt liv för att få bättre hälsa och bli piggare. En annan stor grupp är de som har väldigt svullna magar. Det är många som har återkommande förstoppningar, som ej lyckats få hjälp inom den vanliga sjukvården.
 
Christina har valt att ge sina klienter en helhetsbild av sin hälsa och inte bara en tarmsköljning. Ett besök tar oftast två och en halv till tre timmar. I slutet av behandlingen ger Christina akupressur på magen. Därefter försöker hon få bort slaggbeläggningar från tarmens insida.
 
Akupressuren bidrar till att rensa tarmfickor och ta bort stress och spänningar, samtidigt som energi frigörs till tarmens naturliga rörelse. Solarplexus är ett känsligt område. Här samlas stress och oro. Ibland får Christina även hjälpa till med känslobearbetning.
 
Christina kan se att jag trots allt har lite svårt att spjälka maten. Även om jag äter väldigt långsamt och tuggar maten väl. Hon rekommenderar mig ett tillskott av enzymer, som går att köpa i Hälsokosten.
 
Någon spa-upplevelse kan jag inte påstå att jag haft, när jag lämnar kliniken flera timmar senare. Men det var inte obehagligt annat än att det uppstår ett lätt tryck i tarmen, innan tömningarna. Och jag kände att jag var i trygga händer och kunde slappna av tack vare det lugn Christina själv utstrålar och hennes erfarenhet av att se till hela människan. Vi hann prata en del om livet under den långa reningsprocessen.
 
En läkares kommentarer
Docent Klas Sjöberg på Medicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Malmö, menar att det förstås är bra om man kan få hjälp att få tarmen rensad om man är förstoppad. Ofta följer ju andra åkommor, som till exempel huvudvärk och dåligt humör, när man går med trög mage.
 
Speciellt de som har dålig motorik i tarmen, kan behöva få hjälp att få igång den. Tarmsköljning är inget han tror kan göra någon skada. Som forskare och privatperson tycker han att det låter spännande med tarmsköljningens möjligheter.
 
- Det skulle kunna vara en potentiell behandlingsmetod, men som läkare måste jag arbeta utifrån vetenskapligt beprövade metoder och så vitt jag vet finns inget vetenskapligt dokumenterat. Men det utesluter inte möjligheten att tarmsköljning kan ge goda resultat på olika åkommor, tillägger han.
Men han poängterar att det kan vara en fara om människor experimenterar själva. Om de använder metoden mot än den ena, än den andra krämpan, som de kanske skulle behöva söka läkarvård för.
 
Fakta:
Du kan göra mycket själv för en bättre tarmhälsa
En normal transporttid för födan är 18-24 timmar, vilket betyder att vi behöver tömma tarmen en till två gånger om dagen för att kroppen ska må bra.
Att dricka mycket vatten och tugga maten väl är viktigt. Se också till att få i dig mycket fibrer. Och då ska man tänka på att det finns både våta och torra fibrer. Torra i sädesslag och våta i frukt och grönsaker. Det är viktigt att vi även tänker på de våta.
 
En hälsosam tarmflora med mycket mjölksyrebakterier är nödvändig för immunförsvarets utveckling och omvandlingen av hormoner. De hälsosamma tarmbakterierna skapar ett positivt ekosystem i kroppen och producerar näringsämnen som t ex vitamin B1, B2, B6 och K, folsyra och fettsyror.
 
Även våra känslor påverkar tarmen. Oro och stress gör att vi smälter maten sämre och får ett sämre näringsupptag. Ibland är vi så stressade att vi skjuter upp toalettbesöket som pockar på uppmärksamhet. Kroppen vänjer sig och vi blir förstoppade.
 
Se till att både få regelbunden vila och motion. En halvtimmes promenad varje dag gör stor nytta.
 
 
Tarmsköljningar
Inga förberedelser (fasta etc) krävs.
På Hela Hälsan i Stockholm sköljer Christina Weldero ca 2,5 – 3 timmar, beroende på vad hon anser din kropp behöver. Kostnad, inklusive irisdiagnostik, akupressur och kostråd: 1.500:- - 1.700:-
 
De flesta terapeuter gör sköljningar som är ca en timme. Darilyn Nielsen, som utbildar andra tarmsköljningsterapeuter i Sverige, rekommenderar den tiden. Hon ser ingen fördel med de längre sköljningarna. Det kan snarare vara tröttande och stressande för kroppen och tarmen, menar hon. Hur många sköljningar man behöver varierar. Som friskvård kan tre gånger per år vara lagom, tycker hon. Kostnad för ca en timma 550:- - 650:-
 
Tarmsköljning enligt yogatraditionen kan bl a göras genom Skandinavisk Yoga och Meditationsskola på olika platser i Sverige: 08–321218, www.yoga.se
 
Olika terapier passar oss olika bra. Tarmsköljning är förstås inte det enda sättet att avgifta kroppen. Det finns flera metoder som får spänningar att släppa, öka cirkulationen och få de inre utrensande organen som lever, njurar och tarmar att arbeta bättre.
 
Tarmsköljning med tarmsköljningsapparat går bl a att göra hos:
 
Christina Weldero, Hela Hälsan, Stockholm, bokning: www.helahalsan.se
Har du ej tillgång till Internet: 0705-979500
 
Lars Eric Johansson, naturläkare, Hälsoporten, Stockholm: 0739-873573
 
Anneli Kristoffersson, Anneli Nature Terapi , Malmö: 040-187450, 0703-582780
 
Irene Johansson/ Anette Kozic, Helsingborg: 042–333711, 0735–797238
 
Treana Hälsoklinik, Göteborg, www.treana.se, 031-26 48 10
 
Christina Larsson, Living Food Global Centre, Valdemarsvik: 0493-41433/25, 0768-440469
 
Christina Nilsson, Light Touch Kliniken, Karlstad: 073–4221372
 
Eva Olsson, Västerås: www.malardalensfriskareliv.se, 0730-805014.
 
Kerstin Färnström, Friskvårdskliniken, Hedemora: 022–514212/ 31167
 
Strandgården, Falun: 023–91251
 
Birgitta Klackengård, Östersund: 063–104045
 
Derilyn Nielsen, Optimal Health-Sweden, Dillne, Jämtland: 0643–10200