Publicerad: 2/11/2018
Sänk blodtrycket med choklad
Att motion och förändrade kostvanor sänker blodtrycket vet du säkert. Men visste du att choklad kan sänka blodtrycket lika bra som medicinsk behandling?
 
Sänk blodtrycket med choklad

Forskare har samlat resultat från studier som undersökt sambandet mellan te och kakao och deras effekter på blodtrycket.
 
Båda livsmedlen innehåller rikliga mängder av polyfenoler i form av flavonoider, men de ger inte alls samma effekt på blodtrycket.
 
I studier där man gett kakao under en tvåveckorsperiod har man sett en sänkning av det systoliska medelblodtrycket med 4,7 mm Hg och det diastoliska med 2,8 mm Hg.
 
På motsvarande sätt undersöktes effekten av te under en fyra veckors period, men effekterna gav inte alls samma resultat som med kakao.
 
Slutsatsen är att kakao kan sänka blodtrycket motsvarande vissa blodtryckssänkande mediciner, medan te inte har någon nämnvärd inverkan på blodtrycket.
 
Nu är det inte så att effekten blir större ju mer choklad du intar. Precis som alltid är lagom bäst.
 
Vill du prova att sänka blodtrycket med kakao så är vårt förslag att du kombinerar det med motion. Gå en promenad på minst 30 minuter och unna dig sedan 20 g mörk choklad med så hög kakaohalt som möjligt eller en kopp kakaodryck.
 
 
Källa: Läkartidningen