Publicerad: 9/19/2008 Uppdaterad: 10/8/2011
Raw Food – supermaten som håller dig frisk
Raw Food är mer än bara rå mat. I USA har raw food blivit en hel livsstil och en favorit bland Hollywoodkändisar. I Sverige är dieten än så länge relativt nyupptäckt, men intresset finns och växer hela tiden. Att äta smalt, nyttigt och ekologiskt tilltalar många – särskilt när de goda effekterna är så tydliga.
 
Raw Food – supermaten som håller dig frisk

Att enbart äta kall, grön mat – och aldrig dricka en kopp kaffe, kan det verkligen vara något? Ja, åtminstone om man får tro den allt växande gruppen Raw Food-anhängare som visar upp det ena hälsoresultatet efter det andra.
 
Raw food sägs bromsa åldrandet, öka energinivån, minska vikten, stärka immunförsvaret, öka lystern i hud och hår, och motverka ett flertal olika sjukdomssymptom. Kändisar som Uma Thurman, Alicia Silverstone, Jason Mraz och Demi Moore lovprisar dieten.
 
Erica Palmcrantz-Aziz, 31, är en av livsstilens främsta förespråkare i Sverige. Hon har skrivit boken RAW FOOD på svenska tillsammans med Irmela Lilja, som nyligen släppts. Den är specifikt anpassad för våra råvaror och förutsättningar, och ska ses som en introduktion till Raw Food-konceptet.
 
- Vanlig mat gör mig mycket tröttare och slöare, säger hon. Jag har aldrig känt mig så pigg eller mått så bra som när jag började med Raw Food.
 
Nyttiga enzymer
Raw Food, eller levande föda som det också kallas i Sverige, är mat som inte tillagats i över 42 grader. Enligt Raw Food-anhängarna bevaras då all viktig näring i livsmedlet, främst enzymerna som hjälper till att smälta och förbränna maten. När maten hettas upp försvinner näringsämnena och dessutom frigörs gifter som tas upp av kroppen.
 
Raw Food-rörelsen har vuxit fram under hela 1900-talet och blev mer och mer känt under 80-talet, särskilt i västra USA. År 1984 utkom boken The New Raw Energy, som introducerade en ny slags kost bestående av groddar, frön och färska grönsaksjuicer, och påvisade överraskande forskningsresultat såsom minskade ålderstecken, ny energi och själslig balans för dem som följde dieten.
 
Idag finns en mängd olika grenar inom den råa kosten, både de som innehåller mjölkprodukter och kött, och de strikta vegandisciplinerna som består av grönsaker, frukt, nötter, frön, groddar, alger, kallpressade vegetabiliska oljor, kryddor och honung.
 
High Raw Vegan
Erica, som är personlig tränare i grunden, har ätit den senare typen av Raw Food i snart 3,5 år. Hon äter vad som kallas en High Raw Vegan-kost, det vill säga minst 85% av matintaget består av Raw Food som grönsaker, frukt och nötter. Kött, fisk, spannmål, mejeriprodukter, socker, koffein, alkohol, alla sorters halvfabrikat och upphettat fett är uteslutet.
 
- Den senaste tiden har jag levt på 99% Raw Food, berättar hon. Det innebär att jag då och då inkluderar kost som kokt quinoa, bönor och hummus i mina måltider.
 
Den vegetariska råkostdieten må låta omänskligt sträng, men enligt Erica är möjligheterna för vad man kan tillaga, gränslösa. Genom att mixa, torka, grodda och juica råvarorna kan man tillaga allt från smoothies och soppor till glass, pizza, pajer och godis. Det är bara fantasin som sätter gränserna!
 
Liksom träning och hälsa, har intresset för god mat och matlagning länge funnits hos Erica. Hon kom först i kontakt med konceptet Raw Food på en resa till USA, något som skulle förändra hennes liv.
 
- Jag kände att jag behövde göra något nytt och åkte för att hälsa på min kusin i Kalifornien. Hon och hennes man tillhör de främsta Raw Food-förespråkarna i världen och har levt enligt det konceptet i över 15 år. Jag tillbringade två månader hos dem, och under den tiden föll det sig naturligt att även jag började äta Raw Food.
 
Erica har alltid haft en orolig mage och lätt för att samla på sig vätska. Dieten gjorde henne snabbt piggare, mer energisk – och betydligt lättare. Hon märkte en markant skillnad på mindre än två veckor. Erica blev genast uppslukad av den nya maten, och det dröjde inte länge förrän hon lagt om sin kost för gott.
 
Rå mat för svenskar
Efter USA-vistelsen började hon skriva på en bok som var anpassad till svenska förhållanden.
 
- Det finns ju massor av kokböcker och recept på engelska, men ingen som riktar sig till vi i Sverige och våra råvaror. Jag tänker även på den ekologiska aspekten – alla får ju utgå ifrån sina egna värderingar när det gäller att äta ekologiskt. Det blir ju snabbt mycket dyrare, och omständligt att hitta råvaror, men det går!
 
Erica är inte ute efter att omvända någon, utan på ett lättsamt sätt visa vad Raw Food är, att det finns och hur det kan vara en väg till ett bättre liv. Det kan vara att t ex ta en sallad istället för en dagens lunch. Man mår bättre helt enkelt. Boken ska fungera som en ögonöppnare, men man behöver inte gå till extremiteter åt något håll.
 
- Ingen mår ju bra av att äta på McDonald’s varje dag, men man behöver ju inte byta sin vanliga kost mot att enbart äta rivna morötter hela dagarna heller. Byt ut ett mål till en början, ta det som det kommer.
 
Hon poängterar att hon inte är någon fanatiker.
 
- Är jag ute och fikar med några kompisar kan jag exempelvis ta en sallad med bulgur. Jag vill inte vara helt extrem utan ibland lägger jag det åt sidan för att kunna vara social. Och det trivs jag med.
 
Frukt till frukost och fika
En typiskt frukost för Erica kan bestå av en gröt gjord på mixade selleristjälkar, äpple, kiwi, päron, krossade linfrön och kanel. Tidigare åt hon enbart frukt innan lunch, men sedan hon blev gravid och började amma, behöver hon lite mer tyngd i maten och äter därför frön och nötter till frukost. Till middag kan det bli nötfyllda paprikor, persiljetabouleh eller zucchinipasta med frödressingar.
 
- Mina vänner tycker det är spännande, och vi bjuder gärna på mat hemma hos oss för att de ska få testa. När jag blir bortbjuden tar jag ofta med mig egen dessert vilket också är väldigt uppskattat, både för att de slipper tänka på mig som en komplicerad gäst, och för att de är nyfikna.
 
Ericas desserter låter onekligen goda – och nyttiga. Ett exempel är en äppelkaka med botten gjord på krossad mandel och färska dadlar, och en fyllning av banan och äpple.
 
- De tilltalar alla – och är riktiga nyttobomber, säger hon glatt.
 
Nyttigt, gott och roligt
Man måste inte äta Raw Food till 100% för att känna av effekterna. Man märker skillnad även om man bara byter ut en del av kosten. Det kan vara en liten detalj som att ta en banan istället för den rutinmässiga koppen kaffe.
 
Ju renare mat man äter, desto lättare blir det också att tyda kroppens signaler, menar Erica. Är det verkligen socker man är sugen på – eller har man kanske brist på någon vitamin som yttrar sig i sötsug?
 
Ericas önskan är att sprida kunskap om Raw Food på ett roligt sätt, genom att ta in bra produkter, delta i mässor, ordna föreläsningar, detoxkurser och matlagningskvällar. Då samlas ett tjejgäng hemma hos en värdinna, och så lagar man maten tillsammans. Erica införskaffar alla ingredienser och berättar om Raw Food och råvarornas betydelse. Matlagningskvällarna är väldigt uppskattade och många ser det som en introduktion till den här typen av kost. Många återkommer flera gånger, ofta med nya kompisgäng.
 
- Det är ett lättsamt sätt att berätta om Raw Food och hur man faktiskt kan tillaga god mat utan mejeriprodukter och upphettat fett, förklarar Erica.
 
Än så länge finns sammankomsterna bara i Göteborg, men Erica planerar att sprida sin kunskap vidare, så fort hennes nio månader gamla dotter blir lite äldre. Hon vill gärna utöka matlagningskvällarna och införa inspirationskurser där man kan vara fler personer. Kanske även sprida konceptet vidare till flera städer och olika representanter.
 
Framför allt önskar hon att fler vågade prova och var mindre misstänksamma.
 
- Var nyfiken, ge det en chans! Prova att äta fruktfrukost i en vecka och se hur du känner. Var öppen! Resultatet kommer att vara väl värt det!
 
Fakta:
Ericas råd till dig som vill börja äta raw food:
 
 • En bra start är att äta fruktgröt till frukost
 • Om du ska konvertera din kost till 100% behöver du trappa ner och förbereda kroppen ett tag innan. Det är inte bra att lägga om hela dieten från en dag till en annan. Det tar tid och man kan må dåligt när kroppen rensar ur gifter som socker, koffein och alkohol.
 • Börja med att byta ut ett mål i taget, t ex en vanlig fika mot ett recept i boken.
 • Alla bör äta mer frukt och grönt!
   
  Exempel på raw food-måltider:
  Frukost: Fruktgröt med krossade linfrön
  Dessert: Chokladmousse gjord på avokado
  Mellanmål: Smoothie gjord på solroskärnor, färskpressad apelsinjuice, spirulina och banan.
   
  Här hittar du raw food recept:
  Klicka här för att komma till recept på raw food>>
   
  Köp Erica Aziz Palmcrantz raw food bok här:
  Bokus>>
   
  Adlibris>>
   
 •  
  Läs mer om raw food:
  Victoria Boutenko släpper bok om gröna bladväxters magi>>
   
  Love raw-Karolina: ”Jag vill göra raw food vacker och sexig”>>
   
  Groddar och skott - sprängfyllda med näring>>
   
  Rawfood recept>>