Publicerad: 8/30/2008
Överviktiga har sjuk fettvävnad därför ökar risken för sjukdomar
Ny forskning visar att tjocka personers fettvävnad innehåller en annan sammansättning än smala personers fettvävnad. Det kan vara anledningen till att tjocka löper ökad risk för diabetes, hjärtsjukdomar och stroke.
 
Överviktiga har sjuk fettvävnad därför ökar risken för sjukdomar

Forskarna tog biopsiprov från testdeltagarnas fettvävnad och fann stora skillnader i cellnivån. Man tog prover från övre låren på sex smala respektive sex feta patienter och jämförde dem.
 
- De fettceller vi fann hos våra feta patienter var bristfälliga på flera områden, säger Guenther Boden, MD.
 
- De visade betydande skador på endoplasmic reticulum, och själva vävnaden var mer inflammerad än i våra magra patienter, fortsätter Laura H Carnell, professor i medicin.
 
Endoplasmic reticulum (ER) finns i varje cell och hjälper till att syntetisera proteiner och övervaka hur de är vikta. Skadad ER hos dom tjocka kan troligen förklara sambandet mellan övervikt och ökad risk för diabetes, hjärtsjukdomar och stroke.
 
Ett BMI-värde mellan 19-25 anses normalt. Om BMI-värdet är mer än 25 och ökar med en punkt, motsvarar cirka 3-4 kilo, så ökar risken för diabetes med 25 procent och risken för hjärtsjukdom med 10 procent varje gång enligt en rapport från The National Institutes of Health.
 
Viktminskning kan bidra till att minska skadorna på ER, vilket kan sänka risken för insulinresistens och dess följdsjukdomar. Nu ska Guenther Boden och hans team undersöka om fria fettsyror kan vara en möjlig orsak till skador på fettvävnaden.
 
Fakta:
Läs mer:
 
  • Vad är normalvikt eller vad ska man väga>>
     
  • Normalviktiga lever längre>>
  •