Publicerad: 9/16/2008 Uppdaterad: 9/21/2008
Kinesiologi - kroppen vet sitt problem
Kinesiologi utgår från musklerna. Genom muskeltestning kan man med kinesiologi hitta problem, spänningar och obalanser i kroppen samt dess orsaker och hur de bör behandlas. Maria trodde inte på kinesiologi men fick ändå hjälp med att bli fri från kraftiga nacksmärtor av kinesiologen Vailet Eriksson.
 
Kinesiologi - kroppen vet sitt problem

Fotograf:
Josabeth Sahlénius

Vailet Eriksson är utbildad kinesiolog och tar emot en strid ström av kunder i sin mottagning i hemmets källare. Hon är zonterapeut i botten och föll bokstavligen för kinesiologin för 10 år sedan.
 
- Jag gick omkring på Stockholms gator, då jag plötsligt föll över någonting. När jag reste mig upp fastnade ögonen på en skylt med blottade muskler, samt en text som löd: grundkurs i kinesiologi. På den vägen är det.
 
Utbildningen lästes på engelska kombinerat med latin. Vailet behärskade varken det ena eller det andra, men kämpade sig igenom utbildningen. Det var genomförbart tack vare uppslagsböcker, tålmodiga lärare, envishet och vilja. Vid det laget hade Vailet dessutom hunnit fylla 50 år.
 
Vad är kinesiologi?
I kinesiologi är musklerna i centrum. Via manuell muskeltestning kan kinesiologen lokalisera underliggande problem, spänningar och obalanser i kroppen, orsaker till dessa, samt hur de bör behandlas. Grundtanken är att kroppen och det undermedvetna vet vad som är fel. Kinesiologens uppgift är därför att ställa frågor till musklerna och lyssna på kroppens svar.
 
- Är människor ok, finns det ingen anledning för dem att tappa kraft. Finns det problem i en viss del av kroppen, så visar det sig som en försvagning av en viss sammanlänkad muskel. En dålig muskel på låret, är till exempel sammankopplad med problem i tunntarmen, vilket brukar yttra sig som diarré. För patienten är dock diarrén det konkreta problemet, menar Vailet.
 
Kinesiologer arbetar väldigt individuellt. Vissa är fysiskt inriktade och testar och behandlar muskler till största del. Andra menar att kroppsliga problem har andliga eller mentala orsaker och fokuserar mer på de underliggande energisystemen.
 
De tror att problem bottnar i andra saker än den onda ryggen, axeln osv. Orsaker kan till exempel vara kostvanor, stress och att då bara behandla kroppen ses som halva jobbet. De bakomliggande orsakerna bör redas ut och behandlas, annars kommer de sannolikt tillbaka igen.
 
- Jag kombinerar dessa två arbetssätt. Muskler som inte fungerar kan jag få igång igen. Dessutom tror jag att kroppen som för tillfället ligger på min brits, vet vad problemet är. Det gäller bara att lyfta fram och söka svar hos kroppens minne. Det som börjar med ett fysiskt problem kan ofta sluta med ett psykiskt. Därför att det är det som är grundorsaken, berättar Vailet.
 
Stort behov
Vailet har två utbildningar i kinesiologi. Den ena i muskeltestning och den andra i klinisk kinesiologi, det vill säga näringscykeln och akupunktursystemet. Dessa har hon tillförskaffat sig på Svenska kinesiologiskolan i Stockholm. Vailets patienter lider av allt från utbrändhet, ryggskott, magsår, diskbråck, till cancer.
 
- Jag behandlar dock inte för cancer. Det är inte mitt bord. Men jag har identifierat cancer och tvingat iväg patienten till läkare.
 
Hennes mottagning ligger i Piteå och hon har kunder från Kiruna i norr till Varberg i söder.
 
- Det finns ett väldigt stort behov. Jag har varit sysselsatt med detta på heltid i fem år nu och aldrig någonsin behövt annonsera.
 
Kinesiologin befriade Maria från smärtorna
 
En av de patienter som blivit botad genom Vailet Erikssons kinesiologi, är Maria Eriksson. Efter att ha legat en hel vecka med fruktansvärd nackspärr, krampande nackmuskler och ryggsmärtor, så tvingade en granne med henne till Vailet.
 
Maria totalvägrade först eftersom hon trodde inte på metoden. Men när nackmusklerna totalt slutade att fungera och hon inte längre kunde röra huvudet, gick hon med på att försöka. Med hjälp av två grannar restes hon upp från sängen och baxades in i en bil.
 
- Vailet satte in en liten nål i örsnibben på mig. Sedan kände hon på olika punkter på min kropp med sina fingrar. Hon tryckte hela tiden på två punkter samtidigt och förklarade att de var sammankopplade. Det gjorde inte ont, berättar Maria.
 
Syftet var alltså att få kroppens energier att komma igång och lösa upp spänningarna i nacken. Målet var att kroppen skulle kunna börja fungera själv igen. Maria var fortfarande väldigt skeptisk.
 
- Efter ett tag började det göra fruktansvärt ont där nålen satt. Upplevelsen var att det bara sprutade ut en fontän av var ur örat. Jag skrek och grät.
 
Maria har ingen aning om hur länge hon låg där på britsen. Hon kommer bara ihåg hur hon plötsligt kunde röra på nacken. Spänningarna hade lossnat och hon kunde själv resa sig, ta på sig kläderna och sätta sig i bilen. Från att ha legat fullkomligt orörlig under en hel vecka, med oerhörda smärtor.
 
Efter att spänningarna släppt, höll Vailet upp Marias ena arm samtidigt som hon ställde henne en fråga. Efter frågan skulle Maria pressa ner armen. Ibland var armen kraftlös, ibland gick rörelsen hur lätt som helst. Enligt kinesiologins lära är det alltså kroppen som själv svarar på dessa frågor.
 
- Jag försökte verkligen trycka ner armen varje gång, ibland gick det, ibland inte. Jag kan inte förklara det. Jag var ju själv väldigt skeptisk till metoderna. Hur som helst så var det här en vändpunkt för mig och jag blev sedan långsamt bättre, behövde inte ta fler mediciner och kunde börja gå till sjukgymnast. Problemen var egentligen stressrelaterade, det insåg jag sen när jag kunde ta emot behandling. Men att ta sig till en sjukgymnast hade aldrig gått, så länge nacken krampade. Säga vad man vill om metoderna, men mig hjälpte de, säger Maria som idag är fullkomligt återhämtad.