Publicerad: 10/23/2008 Uppdaterad: 10/24/2008
Ät nyttigt och minska risken för hjärtinfarkt
Genom att äta nyttigt - mer grönsaker, frukt och bär - kan du minska risken för hjärtinfarkt med 30 procent. Studier visar att vår västerländska diet med mycket fett, friterat, salt och kött ökar risken för hjärtinfarkt med 35 procent.
 
Ät nyttigt och minska risken för hjärtinfarkt

Forskare har gått igenom den så kallade INTERHEART-studien, en studie med 16.000 deltagare från 52 länder. Av deltagarna i studien var det 5.761 som fått sin första hjärtinfarkt och man jämförde deras kosthållning med de 10.646 personer som inte fått hjärtinfarkt. Studieunderlaget sträckte sig över fyra år.
 
Forskarteamet delade in deltagarna i tre grupper efter hur dom åt. En västerländsk grupp, en orientalisk grupp och en nyttig grupp.
 
Den västerländska maten bestod till största delen av kött, ägg, stekt, friterad och salt mat. Här såg man att kosthållningen ökade risken för hjärtinfarkt med 35 procent.
 
Den nyttiga dieten bestod oftare av grönsaker och frukt och här sänktes risken för hjärtinfarkt med 30 procent, jämfört med dom som inte åt särskilt mycket grönsaker och frukt.
 
Den orientaliska dieten bestod av mycket sojaprodukter som till exempel tofu och sojasås. Här såg man inga effekter på hjärtinfarkt. Även om kosten innehåller nyttiga livsmedel så tror man att den höga saltkonsumtionen genom till exempel sojasås neutraliserar dom goda effekterna.
 
Forskarna delade även in livsmedlen som förekom i olika grupper och jämförde med risken för hjärtinfarkt.
 
Man kom fram till att det var inget livsmedel ensamt som ökade risken utan det handlade mer om den totala kosthållningen med för mycket snabbmat, för stora portioner, för mycket salt, för mycket friterat och stekt samt för lite grönsaker och frukt.
 
Ytterligare information »
 
Fakta:
Läs mer:
 • Riktlinjer för hjärthälsa>>
   
 • Hjärt- och kärlsjukdomar onödigt vanligt>>
   
 • Därför är det så bra att börja promenera>>
   
 • Vad är DASH-dieten>>
   
 • Skratt är bästa medicinen för hjärtat>>
   
 • Stressig lunch en fara för hjärtat>>
 •  
  Nyttiga recept
  Här hittar du nyttiga recept med grönsaker>>
   
  Här hittar du nyttiga recept med frukt>>
   
  Här hittar du nyttiga recept med bär>>