Publicerad: 10/28/2008
Linfröolja inte så bra för gravida - ökar risken att föda för tidigt
Kanadensisk forskning visar att gravida som intar linfröolja dom sista sex månaderna ökar risken att föda för tidigt.
 
Linfröolja inte så bra för gravida - ökar risken att föda för tidigt

I Kanada använder många kvinnor naturliga hälsoprodukter under graviditeten.
 
- Vi tror att dessa produkter är säkra eftersom de är naturliga. Men i själva verket är det kemiska produkter och vi vet inte alla risker och fördelar med dessa produkter till skillnad från läkemedel, säger professor Anick Bérard, en av forskarna bakom studien.
 
Forskarna analyserade data från 3.354 kvinnor varav ungefär 10 procent använde naturliga hälsoprodukter under sin graviditet. Dom mest konsumerade var kamomill, grönt te, pepparmynta och linfröolja.
 
Forskarna jämförde hälsoprodukterna med för tidigt födda och fann att en produkt hade en mycket stark riskökning - linfröolja.
 
- I genomsnitt ligger andelen för tidigt födda barn mellan 2-3 procent. Men för kvinnor som konsumerar linfröolja från andra trimestern ökade antalet för tidigt födda upp till 12 procent. Det är en enorm riskökning, säger professor Bérard.
 
Även om fler studier måste göras för att verifiera dessa resultat så rekommenderar professor Bérard försiktighet när det gäller konsumtion av linfröolja i samband med graviditet.
 
Källa: University of Montreal