Publicerad: 1/6/2016
Vacker hud - här är tipsen
Det finns många faktorer som påverkar hudens tillstånd, till exempel ärftlighet, ålder, stress, kost, hormoner och föroreningar. Men det finns en hel del vi kan göra för att få vacker hud.
 
Vacker hud - här är tipsen

Enligt Gillian Mc Keith, holistisk nutritionist känd från engelska "Du är vad du äter", så kan man på bara några månader få en väsentligt vackrare hy. Hennes skönhetsplan ska även ge starkare naglar och blankt friskt hår.
 
Här är hennes bästa tips för en vacker hud:
 
 • Drick vatten
  Drick minst 6-8 glas rent, filtrerat vatten om dagen. Om det är varmt eller om du tränar kommer du behöva dricka mer. Vatten är absolut nödvändigt för att huden ska hålla sig smidig och mjuk. Det hjälper också till att rensa ut gifter genom njurar och tarm.
   
 • Ät fibrer
  Fibrer hjälper tarmen att hålla sig i trim och kroppens avfallsprodukter kan komma ut som de ska. Många som har problem med hyn är förstoppade - de äter för lite fibrer. Fibrer finns i frukt, bär, grönsaker, fullkornsprodukter och groddade frön och gryn.
   
 • Få i dig antioxidanter
  Ät rikligt med antioxidanter, dom hämmar cellernas åldrande. Färsk frukt och färska grönsaker är dom bästa vegetabiliska källorna till antioxidanter.
   
 • Kombinera maten rätt
  Genom att kombinera maten på rätt sätt så slipper du onödiga jäsningsprocesser i tarmen. Undvik att äta protein (kött, fisk, kyckling, ost, ägg, mjölk och nötter) tillsammans med kolhydrater (spannmål som till exempel ris, bröd, pasta, flingor, mjöl, kakor) och stärkelserika grönsaker (potatis, jams, majs).
   
  Protein och kolhydrater tas upp olika snabbt i kroppen och behöver olika enzymer. Det gör att enzymerna och magsafterna kämpar mot varandra och neutraliseras, vilket leder till att maten stannar kvar i tarmarna och orsakar gasbildning, uppkördhet, halsbränna, magont, dåligt näringsupptag eller matsmältningsproblem.
   
  Sallad, grönsaker utan stärkelse, rötter, frön, örter, kryddor och oljor kan ätas tillsammans med protein eller kolhydrater. Frukt bör ätas på fastande mage, till exempel till frukost eller mellanmål.
   
 • Undvik dåligt fett
  Dåliga fetter är skadliga för kroppen. Essentiella fetter som är livsnödvändiga för oss och som hjälper till att ge en vacker hy finns i frön, nötter, fullkornsprodukter, sojabönor, mörkgröna bladgrönsaker, kallpressade oljor och fet fisk.
   
 • Starta dagen med en minirening
  Så fort du stiger upp ska du dricka ett glas ljummet vatten. Drick därefter en kopp nässelte eller varmt vatten med lite pressad citron i.
   
 • Undvik koffein och alkohol
  Koffein och alkohol drar ut den nyttiga fukten ur kroppen så undvik större mängder.
   
 • Minska på saltet
  Skär ner på bordssaltet. Om du får i dig för mycket natrium blir hyn plufsig och uppsvullen. Ät sellerifrön, havsgrönsaker, soja utan salt eller några av de många saltfria alternativen. Undvik också alltför kryddstark mat.
   
 • Minska ner på "klumpmaten"
  Minska på all mat som klumpar ihop sig i kroppen. De värsta bovarna är rött kött, mejeriprodukter, bearbetad eller stekt mat och livsmedel som innehåller härdade fetter eller oljor.
   
 • Gör en honungsmask
  Lägg en mask av honung i ansiktet eller på del av kroppen tre gånger i veckan. Låt honungen verka i en halvtimme. Skölj av med varmt vatten, helst i duschen eller badet. Resultatet blir en mjuk smidig, ungdomlig och välnärd hud.