Publicerad: 9/10/2012
Nötter och medelhavsmat minskar risken för metabola syndromet
Nötter och nyttig medelhavsmat har återigen visat sig vara bra för att minska risken för framtida sjukdomar. Den här gången valde forskarna att jämföra en grupp som åt fettsnål diet med två grupper som åt medelhavsmat med komplettering av olivolja eller nötter.
 
Nötter och medelhavsmat minskar risken för metabola syndromet

Spanska forskare har kommit fram till att en näve nötter om dagen i kombination med nyttig medelhavsmat minskar risken för metabola syndromet, som i sin tur ökar risken för framtida sjukdomar på hjärta och kärl, diabetes samt stroke.
 
Metabolt syndrom är ett samlingsnamn för flera olika riskfaktorer som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, typ 2 diabetes och stroke.
 
Nyttig medelhavsmat består av mycket grönsaker, frukt, spannmål och olivolja, måttligt med fisk och alkohol och lite av rött kött, mejeriprodukter samt sockerrika livsmedel.
 
Studien omfattade 1200 deltagare som delades in i tre grupper - en som åt fettsnål kost och två grupper som åt medelhavsmat. Den ena medelhavsmat-gruppen skulle lägga till 1 liter olivolja per vecka och den andra 30 gram nötter per dag i form av hasselnötter, mandlar eller valnötter.
 
Deltagarna var mellan 50 och 80 år och 62 procent av dom klassades lida av metabola syndromet. Alla grupper fick utbildning i hur respektive diet skulle läggas upp.
 
Efter ett år hade ingen av grupperna minskat nämnvärt i vikt, men medelhavsmat-grupperna hade minskat i midjemått och förbättrat sina kolesterolvärden samt blodtryck väsentligt mer än lågfettgruppen.
 
Medelhavsmat i kombination med 30 gram nötter per dag uppvisade bäst resultat - där sjönk kriterierna för metabola syndromet med 13,7 procent. I olivoljegruppen sjönk sjukdomsrisken med 6,6 procent och i den fettsnåla gruppen med 2 procent.
 
Forskarnas slutsats är att nötter i kombination med medelhavsmat är ett bra verktyg för att få bra blodvärden och minska risken för framtida sjukdomar som följer av det metabola syndromet.
 
Fakta:
Läs mer:
Medelhavskost nyttig mat för din hälsa>>
 
Medelhavsdiet skyddar mot våra vanligaste folksjukdomar>>
 
Medelhavsmat skyddar mot diabetes>>
 
Recept tips
Aprikosbollar>>
 
Torsk med bönsalsa>>
 
Vita bönor med kräftstjärtar & dill>>
 
Bulgursallad med lax>>
 
Getost- och pumpafröbakad kolja med ljummen linssallad>>