Publicerad: 5/31/2011
Granatäpple ger gott om antioxidanter
Granatäpple har flera fördelar för din hälsa. På senare år har granatäpple uppmärksammats för att kunna hämma prostatacancer och åderförkalkning. Granatäpple njuts bäst färsk, men har du svårt att hitta den kan du även prova granatäppeljuice eller granatäppleextrakt som pulver eller tablett.
 
Granatäpple ger gott om antioxidanter

Fotograf:
Annethe Åhrberg

Granatäpple innehåller en mängd skyddande antioxidanter, särskilt av sorten flavonoider, vilka anses ha god effekt på vår hälsa. Flavonoider förknippas vanligtvis med kakao, rött vin och grönt te och anses ge skydd åt hjärta och kärl.
 
Men enligt den engelske forskaren Roger Corder vid William Harvey Research Institute i London är det granatäpplet som toppar flavonoid-listan. Ett glas granatäppeljuice kan jämställas med två glas rött vin eller tio koppar grönt te eller sex koppar kakao eller fyra glas tranbärsjuice.
 
Juice från granatäpple har i studier visat att den kan bromsa skador från högt kolesterol, minska blodtrycket och mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet. Andra studier har visat att granatäppeljuice eller extrakt kunnat hämma prostatacancer och bröstcancer.
 
Antioxidantrik frukt
Granatäpple tillhör dom antioxidantrikaste frukterna. Ellaginsyran i granatäpplet har cancerbekämpande egenskaper och ger skydd mot hjärtsjukdomar. Det finns även gott om tanniner, lignaner och antocyaniner.
 
I nyutkomna boken "Maten som botar" hyllas granatäpplets för sina hälsofördelar. Författaren Per-Ove Lind kallar granatäpplet för antioxidanternas kung. Det innehåller stora mängder antioxidanter av sorten polyfenoler och då särskilt flavonoider som finns i alla bär och frukter.
 
– Forskning har visat att försökspersoner som druckit granatäpplejuice inte bara kan förebygga åderförkalkning utan även få den att gå tillbaka. Liksom omega-3 ”sotar” det de små blodkärlen, säger han i en intervju med Aftonbladet.
 
Får åderförkalkning att minska
En israelisk studie lät personer med förkalkningar i halspulsådern dricka en halv deciliter granatäpplejuice varje dag under ett år. Forskarna såg att deras förkalkningar minskade med 35 procent och att deras blodtryck sjönk med 21 procent.
 
Studier på råttor har visat att åderförkalkning kan gå tillbaka med 44 procent vid intag av granatäppeljuice. Så utöver att granatäppeljuice kan förebygga förträngningar i blodkärlen kan granatäpple dessutom rensa bort en stor del av dom.
 
Michael Aviram, expert på lipider vid Technion-Israel Institute of Technology, och en av forskarna bakom studien säger:
 
- Vi har känt till att antioxidativa kemikalier i rödvin, ingefära, tomater och granatäpple hjälper till att upprätthålla nivån av paraoxnas i blodet. Nu kan vi se att detta inte bara förebygger sjukliga förändringar, utan också bryter ned dom när de bildas.
 
- Det är möjligt att ett ökat intag av granatäpplen till och med kan bidra till en naturlig återgång av åderförkalkning, innan patienterna måste ta sin tillflykt till ballongvidgning och kranskärlsoperation.
 
Vid åderförkalkning har fett och kalk samlats i blodkärlens väggar och gör kärlen stelare och trängre. Blodet får svårt att passera och det finns risk för att fettinlagringar lossnar och proppar igen ett blodkärl någon annanstans i kroppen. Åderförkalkning är ett vanligt förstadie till allvarligare sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp.
 
Granatäpple hämmar cancertillväxt
En amerikansk studie lät män med prostatacancer dricka 2,4 dl granatäppeljuice varje dag i två år. Försöket ledde till att cancern bromsades upp och växte långsammare än i kontrollgruppen som inte drack granatäppeljuice.
 
Granatäpplen har förekommit i många vetenskapliga studier och visat sig ha hälsoeffekt mot bland annat följande:
 
 • åderförkalkning
 • prostatacancer
 • lungcancer
 • artrit
 • inflammationer
 • bakterietillväxt
 • fönstertittarsjuka
 • blodpropp
 • skyddar nyfödda mot hjärnskador
 • benskörhet
 • tandköttsinflammation
   
  Historik, förvaring och att välja rätt granatäpple
  Granatäpple kommer ursprungligen från Persien men odlas idag i bland annat Sydamerika, Turkiet, Asien, Frankrike, Israel och Spanien.
   
  Det innehåller mycket C-vitamin och fibrer utöver sitt rika antioxidantinnehåll.
   
  Färska granatäpplen finns att köpa i välsorterade fruktdiskar, främst under vinterhalvåret. Välj ett granatäpple som känns tungt i handen, då innehåller det mest fruktkött.
   
  Om du inte ska äta det samma dag så välj granatäpplen som är röda i färgen. Under mognadsprocessen gulnar de för att till sist bli brunröda när de är helt mogna. Undvik granatäpplen med torrt och hårt skal, de har lagrats för länge.
   
  Granatäpplen håller upp till en vecka i rumstemperatur. I kylskåp kan frukten förvaras cirka 2 veckor. Fruktkärnorna kan frysas och tas fram vid behov.
   
  Så äter du granatäpple
  Det är själva fruktköttet och kärnorna man äter, inte skalet och inte de vita skiljeväggarna.
   
  Om du vill äta granatäpplet som det är så dela på hälften och ät med sked direkt ur skalet.
   
  Om du vill använda fruktkärnorna till sallader, dessert eller dekoration så dela granatäpplet i fyra delar på en skärbräda. Vänd varje fjärdedel ut och in så släpper fruktkärnorna lättare från skalet. Hjälp till med en gaffel eller händerna om det behövs. Det blir ofta lite kladdigt och saften är svår att få bort om det stänkt på kläder etc.
   
  Det finns även så kallade vattentrick som hjälpmedel för att få ut granatäpplekärnorna utan kladd med saften. Tänk på att använda ekologiska granatäpplen om du använder denna teknik, eftersom du blandar skal och fruktkött i vattnet.
   
   
  Om du vill göra det enkelt för dig så kan du köpa färdig granatäppeljuice eller granatäppleextrakt i tablettform. Billigare granatäppeljuicer innehåller oftast bara 13-17 procent granatäpple medan dom dyraste och bästa innehåller 100 procent granatäppeljuice. Välj gärna ekologisk juice om du har möjlighet så slipper du risk för rester av bekämpningsmedel. När det gäller tabletter med granatäpple så läs på förpackningen så du får så mycket granatäpple som möjligt.
 • Fakta:
  Granatäpple recept
   
  Yoghurtfrukost med granatäpple och ägg>>
   
  Veronicas fruktsallad med granatäpple>>
   
  Feta- och melonsallad med granatäpple och lime>>
   
  Marockansk morotssallad med ingefära, koriander och chévre>>
   
  Länkar till forskning om granatäpple
   
  Granatäpplejuice stabiliserar prostatacancer>>
   
  Granatäppeljuice ger bättre spermiekvalitet och fertilitet>>
   
  Granatäppleextrakt minskar inflammationer>>
   
  Granatäppelextrakt kan vara verksamt vid artrit>>
   
  Granatäppeljuice kan hjälpa vid lungcancer>>
   
  Granatäpplejuice skyddar mot hjärtsjukdomar>>
   
  Granatäpple kan förebygga prostatacancer>>