Gratinerad polenta

Fotograf: Helene Toresdotter

Gratinerad polenta


Antal portioner: 4

Ingredienser
MängdLivsmedel
1 styck Lök gul
1 msk Matolja berik
2.5 dl Majsgryn kokta Polenta
8 dl Vatten
0.75 dl Matlagningsvin (Winborgs)
1 msk Smör fett 80%
2 dl Parmesanost riven fett 30%
Tomatsås
2 styck Schalottenlök
2 klyfta Vitlök
1 msk Olivolja
500 gram Tomat
1 msk Tomatpuré konserv konc
200 gram Champinjoner
1 nypa Salt
1 nypa Peppar
Gör så här:
Hacka löken och fräs den i lite olja eller smör.
Blanda i grynen och rör runt någon minut.
Häll i all vätska.
Nu måste man röra ganska ofta, det tar bortåt tjugo minuter innan polentan är klar.
Den är färdig när den inte längre är klibbig utan lossar från kastrullens kanter.
Blanda då i smör och ost, salta och peppra och häll den i en en ugnsfast form.
Låt svalna.
Skär i bitar.
Hacka löken och vitlöken och fräs den lätt i oljan.
Skålla och skala tomaterna och blanda ner, eller häll i burktomaterna med spadet, lägg i tomatpurén och låt puttra en stund utan lock.
Om man har en skvätt vin att blanda i, rött eller vitt, blir det extra gott.
Koka ihop tomatsåsen ordentligt och tillsätt mycket hackad basilika.
Ett bra alternativ är att använda frysta örter, antingen basilika eller provensalsk örtblandning.
Lägg sås på polentan, sedan riven mozarella eller annan ost och droppa slutligen över lite olivolja.
Sätt in i 250 graders ugnsvärme i 4-5 minuter.

Recept:
Sannas sommarmat, Sanna Töringe, Bokförlaget Semcon
A A A Skriv ut

Betygsätt receptet

Vad tyckte du om receptet?

Betygsätt receptet för att berätta för andra vad du tyckte om det!

Klicka på respektive stjärna för att rösta.



  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Inget betyg satt

Tipsa en vän

Tipsa en vän om receptet.



Näringsvärde per portion
  • Kcal: 256
  • GI-värde: 52