Ljummen etruskisk dinkel- och morotssallad


Antal portioner: 4

Ingredienser
MängdLivsmedel
3 dl Dinkel
6 dl Vatten
2 styck Lök röd
6 mellan Morot
3 msk Balsamvinäger
1 msk Olivolja
1 nypa Havssalt
Gör så här:
Koka dinkeln i vatten eller grönsaksbuljong, låt det ej bli överkokt.
Klyfta löken i sex eller fyra stora klyftor, det ska vara rätt stora bitar, skala morötterna och skär upp dem på diagonalen så det blir ovaler. De ska vara cirka en halvcentimeter i tjocklek.
Fräs löken i olivoljan, tillsätt morotsovalerna, rör om och fräs tills morötterna fått färg.
Om det börjar brännas, tillsätt bara lite vatten eller grönsaksbuljong. Men bara lite i taget, låt inte morötterna koka, utan bara fukta dem lite så att det inte bränner vid.
Tillsätt en nypa havssalt
Morötterna ska ha lite tuggmotstånd, när de är klara.
Bryt rosmarinkvisten och lägg i den i pannan.
Ta av från värmen.
Låt det stå till sig under lock några minuter, så att rosmarinsmaken utvecklas.
Blanda samman detta med dinkeln, tillsätt olivolja, balsamvinäger, färsk persilja, salta och peppra efter smak.


Övrigt:
Istället för vatten kan du tillsätta ekologisk grönsaksbuljong (utan glutamat och salt). Vill du göra egen grönsaksbuljong finns receptet här:

Recept:
Paul Bradley
A A A Skriv ut

Betygsätt receptet

Vad tyckte du om receptet?

Betygsätt receptet för att berätta för andra vad du tyckte om det!

Klicka på respektive stjärna för att rösta.



  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Inget betyg satt

Tipsa en vän

Tipsa en vän om receptet.



Näringsvärde per portion
  • Kcal: 273
  • GI-värde: 48